Danskere om pension: Skal vi arbejde så længe?!

De færreste danskere ved, hvornår de kan gå på pension. Avisen.dk gik på gaden og mødte både nogle, der havde helt styr på det, og andre der blev overraskede.
- 70 år? Det holder jeg ikke til med det her arbejde, lyder det fra antennetekniker Palle Kamper.
- 70 år? Det holder jeg ikke til med det her arbejde, lyder det fra antennetekniker Palle Kamper. Fotos: Mathias Svane Kraft

Danskernes pensionsalder har været til flittig politisk debat, siden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for nylig foreslog at hæve pensionsalderen med et halvt år. Men selvom folkepensionen debatteres intensivt, har mange danskere ikke helt styr på, hvornår de kan gå på pension, viser en undersøgelse fra de danske A-kasser.

Derfor har Avisen.dk spurgt det arbejdende folk i de københavnske gader, om de ved, hvornår de kan nyde deres otium:

Palle Kamper, 44 år. Antennetekniker

Ved du, hvornår du kan gå på pension?

- Det kan jeg sgu ikke helt huske... Er det 68 år?

Du skal faktisk være 70 år, før du kan gå på pension.

- 70 år? Det holder jeg ikke til med det her arbejde. Det er fysisk arbejde, hvor man kravler rundt alle mulige mærkelige steder. Det kan jeg ikke klare, når jeg er 69 år gammel. Når man har ligget på knæ længe og skal op, kan man tydeligt mærke det i kroppen, at man er godt brugt. Det holder jeg ikke til at lave, til jeg bliver 70 år.

Morten Poulsen, 51 år. Vicevært

Ved du, hvornår du kan gå på pension?

- Næh, det kan jeg sgu ikke helt huske.

Du skal være 68 år. Kan du holde til det i dit nuværende arbejde?

- Ja, det tror jeg godt. Men kun hvis jeg ikke skal være min egen chef. Når jeg går alene, kan jeg godt presse mig selv lidt hårdt. Men selvom jeg er i gang med at slå græs og sveder som en hest lige nu, er det ikke så fysisk hårdt. Så jeg tror faktisk godt, som jeg kan holde så længe.

Så når du er 67 år, kan du godt arbejde som vicevært?

- Det tror jeg. Faktisk er jeg uddannet elektroniktekniker og har arbejdet med IT i mange år. Men dengang havde jeg det meget være. Jeg stoppede med at lave IT i 2008, og dengang vejede jeg 107 kilo. I stedet begyndte jeg at arbejde som chauffør, og en måned efter vejede jeg 94 kilo.

- Folk tror, at man bliver tyk af at køre lastbil, men det var faktisk fysisk hårdt arbejde. Nu er jeg vicevært og synes faktisk, at jeg er blevet meget sundere af at have et fysisk arbejde.

Frank Johansen, 55 år. Jord- og betonarbejder

Ved du, hvornår du kan gå på pension?

- Jeg er allerede slidt op, så jeg ved ikke helt, hvad de forestiller sig. Men jeg mener, jeg skal være 68 ½ år. Kan det ikke passe?

Du skal være 68 år, før du kan gå på pension. Kan du holde til at have det her arbejde indtil da?

- Nej, det kan jeg sgu ikke. Hver morgen spiser jeg piller for at kunne klare arbejdet, og jeg må tape knæ og albuer ind. Jeg er 55 og har lavet det her arbejde i 25 år. Før det var jeg brolægger, og det er jo ikke meget bedre for kroppen.

- Lige nu har jeg 12 år tilbage på arbejdsmarkedet. Det er sindssygt. Jeg holder simpelthen ikke til det. Hvis jeg holder 5 år mere, synes jeg faktisk, at det er imponerende. Derefter ved jeg faktisk ikke rigtig, hvad jeg skal lave.

Helle Jensen, 51 år. Postbud.

Ved du, hvornår du kan gå på pension?

- Ja. Man skal være 68 år. Men det kan jeg sgu ikke holde til. Jeg har en kunstig ankel og slidgigt i knæene på grund af mit arbejde. Til næste år har jeg været postbud i 25 år. Det kan man godt mærke i kroppen, når jeg kommer hjem fra arbejde. Så jeg er nødt til at tage smertestillende piller for at kunne klare det.

Hvor længe tror du, at du kan blive ved med at være postbud?

- Det ved jeg snart ikke. Det er jo slet ikke sikkert, at Posten holder så længe. Lige nu tager bare et år ad gangen. Jeg tør ikke rigtig tænke på, hvad jeg skal lave til jeg bliver 68 år.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.