Dansker erkender: Jeg kæmpede for IS

19-årig dansker har ifølge advokat indrømmet, at han var en del af tre forskellige militante grupper i Syrien.
Et udateret billede viser en kolonne med krigere fra Islamisk Stat (IS) i den syriske by Raqqa. En 19-årig dansker har ifølge sin advokat kæmpet side om side med de militante fra IS og flere andre militante grupper.
Et udateret billede viser en kolonne med krigere fra Islamisk Stat (IS) i den syriske by Raqqa. En 19-årig dansker har ifølge sin advokat kæmpet side om side med de militante fra IS og flere andre militante grupper. Foto: Uncredited/AP

En 19-årig dansker, der siden juni har siddet fængslet i Libanon mistænkt for at kæmpe for blandt andet den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS) erkender nu ifølge sin advokat, at han har kæmpet for den berygtede gruppe i Syrien. Det skriver Berlingske.

- Han ville hjælpe det syriske folk med at komme af med regimet. Han har kæmpet med forskellige grupper, først Ahrar al-Sham og derefter Jabhat al-Nusra. Herefter kom han til de allerforreste dele af kampene og kæmpede for IS, inden han ankom til Libanon, siger advokaten Fawaz Zakaria til avisen.

Danskeren, som ifølge de libanesiske myndigheder tog fra København via Tyrkiet til Syrien sidste år, blev taget som fange af Ahrar al-Sham, som kunne genkende ham, da han tidligere havde kæmpet for netop denne gruppe.

Ifølge en libanesisk sikkerhedskilde blev den 19-årige skånet, fordi medlemmer af Ahrar al-Sham kendte den unge mands far, der også bor i Danmark, særdeles godt.

Herefter ankom han til Libanon, hvor han kom i myndighedernes varetægt og ifølge familiens udsagn udsat for overgreb. Han står i Libanon anklaget for at have kæmpet for IS i Syrien, men også for at have deltaget i kampe i Libanon.

Ifølge faderen var han blot i Libanon for at besøge familie, men ifølge et libanesisk medie har hele familien tilknytning til IS.

- Hele familie er en del af IS. Faderen er kendt af de libanesiske myndigheder for at være en af de ledende bagmænd bag trafikken af jihadister fra Europa til regionen, påstår en libanesisk sikkerhedskilde over for internetmediet Al-Monitor ifølge Berlingske.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.