Danske so-yvere hitter stort i Asien

Dansk svineindustri eksporterer biprodukter fra grisen til fjerntliggende lande som Kina og Thailand. Her bliver bruskholdige griseører og mælkefyldte so-yvere anset som delikatesser.
Det er ikke kun smågrisene her, der holder af mælkefyldte so-yvere. I Thailand anses yverne for at være en delikatesse.
Det er ikke kun smågrisene her, der holder af mælkefyldte so-yvere. I Thailand anses yverne for at være en delikatesse. Foto: SCANPIX arkiv

Kunne du tænke dig at sætte tænderne i et et mælkefyldt so-yver, der er kogt og grillet?

Nok næppe. Men det kan de i Thailand, hvor skiver af yver indtages med stor nydelse som en eksklusiv delikatesse. Det afgørende for thailænderne er, at der er mælk i kirtlerne, og at mælken ikke er sur – hvilken kræver nøje fokus på opbevaringen af yveret.

Det fokus har man hos Danish Crown, hvor so-yvere sammen med grisetæer, -ører, -tarme og lignende i gennemsnit bliver transporteret 5.623 kilometer i fugleflugtslinje fra Danmark til Fjernøsten. Det fortæller Foodculture.dk.

Vores kræsenhed fører til eksporteventyr

- Teknologien gør, at vi kan udnytte nogle ting bedre, eksempelvis blod, dertil kommer, at Kina og flere fjernasiatiske markeder er mere åbne over for andre måder at få proteiner på, siger underdirektør i Danish Crown, Søren Tinggaard til Foodculture.

Danskernes kræsenhed har således affødt et eksporteventyr, hvor den danske svineindustri kan tjene penge på at sælge biprodukter fra grisen frem for at betale for bortskaffelse.

- Det er genialt, at vi har formået at eksportere de ting, som danskerne ikke selv har tradition for at spise, siger cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, Thomas Søby, til Foodculture.

- Hele grisen bliver brugt, der er sådan set ikke noget der går til spilde.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.