Danske Patienter: Det er en god dag

Statsministeren lover, at syge hurtigere kan få stillet en diagnose og få behandling. Det er en god dag for patienterne, men der er også visse farer, mener Danske Patienter.
Syge bliver nu af regeringen sikret hurtigere adgang til at få en diagnose og få behandling. Flere vil kunne få det gratis på privathospital. 
Syge bliver nu af regeringen sikret hurtigere adgang til at få en diagnose og få behandling. Flere vil kunne få det gratis på privathospital.  Arkivfoto: Søren Bidstrup/Scanpix.

Det er godt for patienterne, at de nu sikres hurtigt adgang til at få stillet en diagnose og få den behandlet. Uden at de selv skal have penge op af lommen. Men der er også nogle risici.

Sådan udlægger foreningen Danske Patienter den udmelding, som Lars Løkke Rasmussen (V) lige er kommet med i sin tale ved åbningen af Folketinget.

- Vi er glade for, at regeringen nu vil udvide retten til at få stillet en diagnose og få behandling. Det er godt for patienterne, siger Morten Freil, som er direktør for Danske Patienter, til Avisen.dk.

Gratis på privathospital

Lars Løkke Rasmussen stiller i udsigt, at regeringen vil prøve på at sikre lighed i sundhed. Altså at man uanset pengepung kan regne med i rette tid at kunne få stillet en diagnose og få behandling.

Statsministeren lovede, at man gratis vil kunne gå til et privathospital, hvis de offentlige sygehuse ikke er i stand til at lave en diagnose inden for en måned og efterfølgende iværksætte behandling inden for en måned.

Ingen roser uden torne

- Det her kommer til at lægge pres på regionerne for at leve op til kravene om at kunne stille en diagnose inden for en måned. Selv om det også er et krav i dag, så sker det slet ikke altid. Så selv om det er ærgerligt, så er det åbenbart nødvendigt at lægge mere pres på regionerne for, at de opper sig, siger Morten Freil.

Når patienter efter en måneds ventetid i det offentlige kan gå til privathospitaler og få stillet en diagnose, er det selvfølgelig en fordel for patienterne. Men det gør ifølge Danske Patienter ikke op med uligheden i sundhed, som der i dag er mellem dem, der er gode eller dårlige, til at finde vej gennem junglen af muligheder inden for sundhed.

- For en del syge og ressource-svage vil det være svært at finde ud af, hvilket privathospital, de skal gå til, for at få stillet en diagnose. De vil simpelthen ikke forstå at bruge den ret, de nu får, siger Morten Freil.

Multisyge kan få det svært

Statsministeren lover også, at man fremover vil kunne gå til et privathospital og få gratis behandling, hvis det offentlige ikke kan klare det krævede indgreb inden for en måned, efter at diagnosen er stillet. I dag er der en lignende garanti, men ikke for alle sygdomme.

Da det offentlige - altså regionerne - på denne måde kommer til at betale for behandling uanset hvad, vil det lægge stort pres på regionerne for at kunne behandle syge inden for en måned. Dette pres kan føre til, at regionerne begynder at prioritere patienter med ukomplicerede sygdomme frem for patienter med flere sygdomme.

- Med den nye garanti, er der en reel risiko for, at multisyge risikerer at komme længere bagud i køen i forhold til mennesker, som kræver en ukompliceret behandling, forklarer Morten Freil, og fortsætter:

- En del ældre patienter med mange skavanker risikerer altså at blive nedprioriteret i forhold til unge med en enkelt sygdom.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.