Danske landmænd truet af lavere mælkepriser

Global auktion over mejeriprodukter tirsdag kan få priserne til at falde. Danske mælkelandbrug er pressede.
Danske mælkebønder er pressede på flere fronter. Arkivfoto.
Danske mælkebønder er pressede på flere fronter. Arkivfoto. Foto: DALUM ASTRID/free

Mange landmænd holder vejret i spænding forud for den globale auktion over mejeriprodukter i New Zealand tirsdag, der kan få priserne til at falde endnu engang.

Det kan gå hårdt ud over de danske mejeriproducenter, som i forvejen er økonomisk pressede af europæiske konkurrenter, der siden mælkekvoternes bortfald i foråret har skruet op for produktionen, skriver dagbladet Børsen.

Ifølge rådgivningscentret Seges, som er ejet af brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, vil den kommende tid byde på flere tvangsauktioner og konkurser blandt mælkebønderne.

- Først blev erhvervet ramt af importstop fra Rusland og så nærmest et kinesisk stop for indkøb af mejeriprodukter, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges, til dagbladet Børsen.

En analyse fra Seges viser, at med det nuværende prisniveau på mælk har kun 14 procent af mælkelandmændene likviditetsoverskud, hvilket svarer til under 450 af de i alt 3300 mejerilandbrug.

Hvis Arla til september sætter prisen ned med blot syv-otte øre per kilo mælk, vil der kun være omkring 300 mælkeproducenter tilbage med plus, lyder analysen.

Ifølge kreditvurderingsbureauet Bisnode har omkring hver sjette mejerilandbrug i Danmark såkaldt c-rating, som betyder "kredit frarådes".

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.