Danske kvinder dropper p-piller og får spiral

Spiraler er blevet et populært præventionsmiddel hos danske kvinder. Men hvad er bedst - hormonspiral eller kobberspiral?
Hormonspiraler er blevet populære, og selvom de udskiller hormon i kvindens krop, er den månedlige hormonmængde så lille, at den svarer til indholdet i to p-piller.
Hormonspiraler er blevet populære, og selvom de udskiller hormon i kvindens krop, er den månedlige hormonmængde så lille, at den svarer til indholdet i to p-piller. Foto: Martin Lehmann/POLFOTO

En spiral er ikke større end en tandstik, men dens popularitet er til at få øje på.

Flere og flere kvinder vælger at få en spiral i stedet for at løbe på apoteket efter p-piller og huske at tage dem.

De sidste ti år er salget af hormonspiraler mere end tredoblet fra 15.000 solgte i 2005 til 46.000 solgte i 2014.

I samme periode er antallet af kvinder på p-piller faldet fra 426.936 i 2005 til 365.940 i 2014, viser tal fra Lægemiddelstatistikken.

Charlotte Wilken-Jensen, ledende overlæge på gynækologisk-obstetrisk afdeling på Hvidovre Hospital, mener, at spiraler er et glimrende præventionsmiddel.

- De virker, fordi kvinder ikke hele tiden skal huske at tage en pille. De er konstant beskyttet, siger Charlotte Wilken-Jensen.

Man kan vælge mellem to typer spiraler: Hormonspiral og kobberspiral.

En hormonspiral koster cirka 1200 kroner og holder i op til 5 år.

Den udskiller små mængder gestagen, som er det samme hormon, man finder i minipiller. Det virker lokalt i livmoderen og forhindrer befrugtning.

Den månedlige hormonmængde er meget lille og svarer til hormonindholdet i to p-piller. Kvinder, der ikke har født, kan desuden bruge en "minispiral", som kun udskiller hormon svarende til én p-pille om måneden.

Den største fordel ved hormonspiralen er, at den begrænser menstruationen, siger Charlotte Wilken-Jensen.

- En ud af fem kvinder stopper helt med at bløde. Resten får en meget mindre blødning, og menstruationssmerter er nærmest et ukendt fænomen, siger hun.

Samtidig er sikkerheden høj - måske endda højere end ved p-piller, siger Henriette Svarre Nielsen, overlæge i gynækologi-obstetrik.

- Præventionseffekten ved en hormonspiral er ligeså god som at blive steriliseret, og samtidig fjerner man fuldstændig risikoen for blodpropper, siger hun.

Ulemperne ved hormonspiralen er ifølge Henriette Svarre, at mange oplever pletblødninger i op til seks måneder, efter hormonspiralen er sat op. Få oplever også at få uren hud, brystspændinger og humørsvingninger.

Den anden mulighed er en kobberspiral. Den udskiller små mængder kobber, der hindrer befrugtning. Sikkerheden er høj, og spiralen holder i 5 til 8 år og koster helt ned til 250 kroner.

- Til gengæld øger kobberspiraler kvindens blødning med 50 procent, og de fleste vil få flere menstruationssmerter, siger overlæge Charlotte Wilken-Jensen, som også er tilknyttet Sex og Samfunds præventionsklinik.

- De, der vælger en kobberspiral, vil have den billigste løsning eller vil undgå et præparat med hormoner. Alle andre vælger hormonspiralen, siger hun.

Hvornår er spiral en dårlig idé?
  • Hvis du har store muskelknuder i livmoderen
  • Hvis du har brystkræft eller akut leversygdom
  • Al prævention, der ikke er kondom, inklusiv spiral, er en dårlig idé, hvis du har rigtig mange skiftende sexpartnere

 

Kilde: Henriette Svarre Nielsen, overlæge i gynækologi-obstetrik.

UDVID

 

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.