Danske forskerer forklarer overdødelighed hos skitzofrene

En forskergruppe fra Aalborg Universitetshospital har fundet af forklaringen på, hvorfor skitzofrene personer i gennemsnit lever 20 år mindre end resten af befolkningen.
Et særligt protein er en del af forklaringen på overdødeligheden hos skitzofrene.
Et særligt protein er en del af forklaringen på overdødeligheden hos skitzofrene. Foto: Colourbox

Det er immunforsvarets påvirkning på mennesker med skitzofreni, der gør, at denne gruppe i gennemsnit lever hele 20 år mindre end raske mennesker. Det kan en forskergruppe fra Psykiatrien på Aalborg Universitetshospital nu dokumnterer.

Undersøgelserne, der er lavet i et samarbejde med Regionspsykiatrien i Herning, dokumenterer, at skitzofreni-ramte har 46 gange øget risiko for forhøjede værdier af proteinet sUPAR:

"Det er et interessant fund både ud fra et overdødelighedsperspektiv, men også fordi, at der nu er endnu et bevis for immunforsvarets påvirkning på skizofreni," siger Jimmi Nielsen, centerleder for Center for Skizofreni ved Psykiatrien, Aalborg Universitetshospital og ansvarlig for undersøgelsen til Nordjyske.dk.

Nu vil forskergruppen starte det detektivarbejde, der skal kortlægge, hvor proteinet uSPAR stammer fra hos skitzofrene:

"Vi håber, at studier som dette på sigt vil give os mere viden om immunforsvarets påvirkning på skizofreni, og på den måde bane vejen for lægemidler, som mere specifikt kan bedre sygdommen," siger Jimmi Nielsen til Nordjyske.dk.

Kilde: nordjyske.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.