Danske børn: iPad er bedre end leg med venner

I undersøgelse fra Børnerådet svarer to ud af tre børn, at de hellere vil lege med iPad end med venner.
Mange børn vil hellere kigge på en skærm end på en ven.
Mange børn vil hellere kigge på en skærm end på en ven. Foto: Brennan Linsley/AP

Børnehavebørn er så glade for at spille og se film på tablets, at to ud af tre svarer, at de hellere vil "spille iPad end lege med andre børn".

Det fremgår af en ny undersøgelse fra Børnerådet, hvis formand, Per Larsen, er bekymret.

- Ingen ved, hvad det her egentlig betyder for børns udvikling. Det værste, man kan gøre, er at overlade børnene til sig selv og tænke, at det nok er fint alt sammen, siger Per Larsen til Politiken mandag.

Undersøgelsen omfatter 844 børn fra fire til seks år i cirka 100 tilfældigt udvalgte daginstitutioner, som alle har svaret på et talende spørgeskema.

Børnerådets medarbejdere mødte ikke et eneste barn, der ikke havde prøvet at spille på en tablet - eller en iPad, som var det ord, børnene selv brugte.

Per Larsen er ikke skræmt af de nye medier, men han opfordrer forældre til at foreslå børnene andre aktiviteter og ikke bruge tablets som "børnepasningsmaskine".

Han fremhæver over for Politiken, at når børnene fik tilbudt et lokkende alternativ til tabletten, nemlig en "sjov legeplads", valgte mere end halvdelen legepladsen.

En naturlig svaghed ved undersøgelsen er, at små børn mellem 4 og 6 år vil være mere vilkårlige i deres svar og ikke kan overskue de fulde konsekvenser af svarene. Men Børnerådets undersøgelse peger entydigt i samme retning: iPads fylder meget i de små børns liv.

60 procent svarer, at de mest sidder med iPaden alene derhjemme, og 51 procent har selv prøvet at finde en film på netstreamingtjenesten Netflix, skriver Politiken.

Medieforskerne er generelt ikke så bekymrede, for de ser ikke en modsætning mellem at lege og at bruge en iPad.

Medieforsker Helle Strandgaard Jensen henviser til en ny stor EU-undersøgelse, som viser, at digitale medier er en naturlig del af 0-6-årige europæiske børns barndom, men ikke den dominerende del.

Og hun mener, at børnenes svar i Børnerådets undersøgelse især afspejler forældrenes holdning og egen brug af tablets.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.