På polske plader

Danske arbejdsgivere får skarp kritik: I behandler os dårligt

Vi bliver dårligere behandlet end vores danske kolleger. Den oplevelse har polakkerne i Danmark ifølge ny undersøgelse.
Polakker på job her i landet oplever, at de bliver behandlet dårligere end deres danske kolleger. Det viser ny undersøgelse.
Polakker på job her i landet oplever, at de bliver behandlet dårligere end deres danske kolleger. Det viser ny undersøgelse. Arkivfoto: Erik Refner/Scanpix.

Cheferne i Danmark diskriminerer polakker. Sådan er oplevelsen i hvert fald blandt flertallet af polakker. De oplever, at arbejdsgiverne behandler polakkerne dårligere end danskerne.

Ledernes gør en forskel på polakker og danskere, fremgår det af en undersøgelse gennemført af Avisen.dk, Ugebrevet A4 og Fagbladet 3F.

Så mange som to ud af tre polakker har indtryk af, at cheferne i Danmark giver dem en dårligere behandling end danskerne. Kun hver fjerde polak oplever, at cheferne i Danmark behandler polakker og danskere ens.

- Det er en meget stor andel af polakkerne, der føler, at de bliver dårligere behandlet end danskerne, siger Jonas Felbo-Kolding, som er ph.d.-stipendiat og forsker ved Københavns Universitet.

Han ser forskellige årsager til, at polakkerne oplever forskel i behandlingen.

- Det kan handle om, at de får mindre i løn end deres danske kolleger; at de får alle de kedelige opgaver; eller at der ikke bliver talt pænt til dem, siger Jonas Felbo-Kolding.

Polakker får det beskidte arbejde

Der bliver klart gjort forskel på danskere og polakker rundt om på blandt andet byggepladser. Det fortæller faglig konsulent Robert Olejnik fra 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening. Han taler polsk og har talt med mange hundrede polske håndværkere i Danmark.

- Jeg hører ofte på byggepladserne, at polakkerne bliver sat til det mest kedelige og beskidte arbejde. Oven i købet arbejde hvor de kun får mindstebetalingen, og ikke som danskerne kan tjene mere ved at være på akkord, fortæller Robert Olejnik.

Tømrere, malere og andre polske håndværkere kommer ofte hertil med en ting for øje: At få tjent så mange penge som muligt. Men her bliver de mange gange ikke behandlet på lige fod med danskerne.

- Polakkerne får ofte ikke får det samme i løn som danske håndværkere, selv om de laver samme arbejde. Det ved vi fra en masse faglige sager inden for byggeriet, siger Robert Olejnik.

Chefer: Ingen diskrimination

Arbejdsgiverne i Dansk Byggeri oplever, at lederne ikke gør forskel på polakker og danskere.

- Det er ikke det indtryk, jeg har fra vores medlemmer. De sætter stor pris på alle medarbejdere, også de polske, siger underdirektør Louise Pihl fra Dansk Byggeri.

Selv om polakkerne i egne øjne diskrimineres, afholder det dem ikke fra at søge til Danmark. Eller som underdirektør Steen Müntzberg fra Dansk Arbejdsgiverforening konstaterer:

- Det store antal udlændinge, som arbejder i Danmark, tyder jo ikke på, at vi har et dårligt ry i de EU-lande, hvor arbejdskraften kommer fra.

Ifølge Jobindsats.dk er antallet af polakker, som arbejder i Danmark, steget støt siden 2010.

På polske plader Ugebrevet A4 og Avisen.dk beretter sammen med Fagbladet 3F i den kommende tid om virkeligheden for polske arbejdere i Danmark. Baggrunden er den hidtil mest omfattende undersøgelse af polakkers liv i Danmark.
Polsk avisbud i Danmark: "Jeg tjener 320.000 kroner om året"
UGE 30: Polske Hubert vil nu bo her fast: ’Jeg græd, da jeg første gang hørte om Danmark'
A4: Polakker snydes i stor stil
Polakkerne er kommet til Danmark for at blive

To ud af tre polakker oplever diskrimination

I den hidtil største undersøgelse blandt polakker i Damark er de blevet stillet dette spørgsmål:

Hvordan behandler arbejdsgivere i Danmark polakker i forhold til danskere?

  • De behandler polakkerne bedre end danskerne: 1 procent
  • De behandler polakkerne på samme måde som danskerne: 27 procent
  • De behandler polakkerne dårligere end danskerne: 64 procent
  • Ved ikke: 8 procent

Kilde: Undersøgelse udført af Avisen.dk, Ugebrevet A4 og Fagbladet 3F. 442 polakker i job har svaret på spørgsmålet.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.