Dansk skuespillerinde: Vi har et ansvar for vores medmennesker

Skuespillerinde Danica Curcic håber at sætte fokus på flygtningekrisen med filmen "Fuglene over sundet".
Skuespillerinde Danica Curcic spiller hovedrollen i den nye danske film "Fuglene over sundet", der handler om de danske jøders flugt fra tyskerne.
Skuespillerinde Danica Curcic spiller hovedrollen i den nye danske film "Fuglene over sundet", der handler om de danske jøders flugt fra tyskerne. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix

Lige nu bevæger tusindvis af mennesker sig op gennem Europa på flugt fra krigen i Syrien. Det er en flygtningestrøm, som ikke er set lignende siden 2. Verdenskrig.

Men de færreste af os kender de mennesker, der har taget flugten fra deres hjemland.

Derfor håber skuespillerinden Danica Curcic, at den biografaktuelle film "Fuglene over sundet", hvor hun spiller en af hovedrollerne, kan være med til at personliggøre de mange flygtninge.

- Jeg håber filmen vil sætte fokus på flygtningekrisen, så vi ikke snakker om flygtningestrømmen, som om det var kvæg, siger den Robert-vindende skuespillerinde.

"Fuglene over sundet" handler nemlig om en familie på flugt. At historien så foregår i 1943 betyder ikke noget for historiens aktualitet, mener skuespillerinden.

Hun håber, at filmen kan rejse en debat omkring det personlige ansvar, hun synes, man har for sine medmennesker.

- Selvfølgelig kan man ikke have ansvaret for hele flygtningestrømmen, men det her er jo mennesker med deres liv på spil. Derfor er jeg beæret over at være med i en film, der, ud over at være aktuel, også tør være indirekte politisk, slår hun fast, og fortsætter:

- Jeg synes ikke, at man skal være bange eller have berøringsangst over for svære emner. Det er vigtigt, at man som offentlig person, hvis man vil, også har en offentlig stemme. Det er et ansvar, vi har.

Ansvaret har den "Robert"-vindende skuespillerinde selv haft tæt inde på kroppen.

Skuespillerinden er nemlig født i Serbien, hvor en stor del af hendes familie blev boende under krigene i Jugoslavien.

For at hjælpe sendte hendes familie alt, de kunne undvære, ned til familien i de krigsramte områder.

- Det er en film, vi mangler at se, fordi kunst, på den her måde, kan sætte tanker i gang omkring mennesker på flugt, mener hun.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.