Dansk skuespillerinde: Jeg har valgt min mor fra

Skuespillerinden Lærke Winthers opvækst har været præget af morens alkoholmisbrug.
"Det er ikke, fordi jeg ikke elsker hende, men jeg kan ikke redde hende. Hvis jeg kunne, ville jeg gøre det – jeg har forsøgt."
"Det er ikke, fordi jeg ikke elsker hende, men jeg kan ikke redde hende. Hvis jeg kunne, ville jeg gøre det – jeg har forsøgt." Christian Liliendahl / Scanpix

Da Lærke Winther for nogle år siden indløste en recept på antidepressiv, havde hun aldrig troet, det skulle overgå hende at tage medicin, fordi livet gjorde ondt. Men medicinen blev nødvendig, da Lærke Winther blev skilt for snart fire år siden og fik nogle voldsomme angstanfald. De kom som et lyn fra en klar himmel, som de fleste oplever det. For skilsmissen var ikke ulykkelig – tværtimod.

Men for hende var det et stort valg at træffe at bryde en familie op. Og så var hun nok i forvejen disponeret for at få angst på grund af hendes barndom, der var præget af alkoholmisbrug.

Da rapperen Jooks mødte sin kone, tog de etårskrisen med det samme. Læs på femina.dk, hvorfor han synes, det er en fordel

’Selvom det var det rigtige at gøre, så var det meget provokerende for mig at træffe det valg om at bryde en familie op. Og så står det jo på side ét i alle bøgerne, at man er mere disponeret for at få angst, når man er barn af en alkoholiker, som jeg er. Og et sensitivt menneske. Dem er der mange af i mit fag, så på den måde hænger det sammen,’ siger Lærke Winther, som blev tvunget til at tage endnu et svært valg: At bryde med sin mor.

’Jeg har været nødt til at vælge min mor fra, så jeg ser hende ikke i dag. Jeg vil da virkelig ønske, at tingene ændrer sig, og at vi kan genoptage kontakten på et tidspunkt, men min mor er alkoholiker, og så længe hun drikker, kan jeg ikke have hende i mit liv. Desværre. Det er for destruktivt,’ slår hun fast.

Michelle Hviid har fået fjernet en tumor i hjernen – men har med få undtagelser ikke haft ondt af sig selv. Læs interviewet på femina.dk

En smerte at miste hende

For Lærke Winther har det været noget af det mest barske i hendes liv og et kæmpe afsavn.

- Min mor og jeg har været enormt tætte, da jeg var barn og teenager, og hun er jo ikke KUN alkoholiker. Hun er også så meget andet, og hun har betydet hele verden for mig. Derfor har det også været så stor en smerte at miste hende. Jeg savner stadig den dag i dag at have en mor. Det har jeg savnet i mange år,’ siger hun og fortsætter:

’Men min mor har jo ikke bevidst valgt flasken frem for mig – hun er syg, det er jeg helt klar over. Og hun ved godt, at jeg ikke kan have hende i mit liv, for så kan jeg ikke selv leve. Når hun havde det dårligt, havde jeg det også dårligt, og så havde jeg lige så meget overskud til min egen datter. Det er ikke, fordi jeg ikke elsker hende, men jeg kan ikke redde hende. Hvis jeg kunne, ville jeg gøre det – jeg har forsøgt,’ siger Lærke Winther til FEMINA.

Af redaktionen, FEMINA, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.