Dansk sangerinde følger drømmen: Farvel til byen - goddag til det nære

Sys Bjerre vil være voksen og finde ud af, hvad der er vigtigt for hende. Det forsøger hun et finde på Stevns.
Sys Bjerre involverer sig i det nærlokale på Stevns, hvor hun bor i kollektiv.
Sys Bjerre involverer sig i det nærlokale på Stevns, hvor hun bor i kollektiv. Foto: Claus Bech/Scanpix/arkiv

Sangerinden og komponisten Sys Bjerre har rundet 31 år og har skiftet københavner-adressen ud med en mere luftig og landlig adresse på Stevns. Her er hun flyttet i kollektiv og forfølger dermed sin inderste drøm.

- Det er ikke, fordi der er sket et enormt skift, fra jeg flyttede fra København hertil. Den handler mere om bare at blive voksen. Om at finde ud af, hvad der egentlig var vigtigt for mig, og måske flytte fokus fra nogle af de ting, jeg har brugt meget tid på, fortæller hun blandt andet til ugebladet Femina.

Hun fortæller også, at hun har været meget vred og har levet på historierne fra forældrene og andre voksne. Og at hun har haft brug for, og stor lyst til at prøve luftforandringen af - selvom folk blev angste på hendes vegne over det med at flytte så langt væk.

Engageret i det nye

Sys Bjerre går hele vejen og dyrker det nærlokale og fællesskabet. Hun er blandt andet i gang med at arrangere en havnefestival sammen med en skibsbygger og en pensioneret ubådskaptajn. Desuden arbejder hun sammen med udviklingshæmmede på et projekt med salmer til moderne mennesker.

- Det kunne jeg ikke have gjort i København, og det er en stor gave. Jeg tror heller ikke, at den Sys, der udgav sin første plade i 2008, overhovedet ville have interesseret sig for sådan noget. Men retrospektivt kan jeg se, at det ubevidst altid har handlet om fællesskab for mig. Jeg har altid prøvet at skabe et fællesskab omkring nogle af de ting, jeg syntes, jeg var dårlig til. ”Kegle-sangen” om at være fjollet lykkedes, fordi mange mennesker kunne relatere til den, og det betød, at jeg var mindre alene. ”Sku’ ha’ gået hjem” og ”Malene” handlede om hævn og raseri. Det var meget fællesskabsagtige sange, men måske mest med en ironisk distance, hvor jeg har prøvet at grine mig ud af det – i virkeligheden handlede det jo om ting, jeg var ked af ved mig selv og hadede mig selv for i mere eller mindre voldsom grad, siger hun til Femina.


Sys Bjerre (nummer to fra højre) er med i den musikalske komedie "Dirch" i Glassalen i Tivoli. Her spiller hun Daimi og med på rollelisten er blandt andre Andreas Bo, Mathilde Norholt, Carsten Bang, Troels Lyby og Robert Hansen. Peter Langdal instruerer. Foto: Marie Hald/Scanpix

Alle hendes fejl

Sys Bjerre album-debuterede i 2008 i slipstrømmen på samarbejder med Thomas Buttenscøhn og Tue West. Siden har hun udgivet tre albums - det seneste, "Alle mine fejl", i 2015.

På det album ser hun sig selv i øjnene og prøver at identificere sine egne fejl og slutte fred med sig selv. Albummet blev en terapi-agtig ting, fortæller hun til Femina.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.