Dansk prins indvier verdenshistorisk vandvej

Prins Joachim er tilstede, når indvielsen af den nye udvidelse af Suezkanalen finder sted i Egypten torsdag.
Prins Joachim deltager torsdag i åbningen af den nye udvidelse af Suezkanalen i Ismailia i Egypten.
Prins Joachim deltager torsdag i åbningen af den nye udvidelse af Suezkanalen i Ismailia i Egypten. Foto: J¯RGENSEN JAKOB/JAKOB J¿RGENSEN

Fremover vil varer kunne transporteres dobbelt så hurtigt fra Asien til Europa og retur. Det sikrer den nye udvidelse af Suezkanalen i Egypten, som prins Joachim deltager i indvielsen af torsdag.

Byggeriet af den nye 72 km lange kanal, der løber parallelt med den gamle Suezkanal, har pågået i et år og står nu klar til at blive taget i brug.

Til indvielsen af kanalen er der ud over den danske prins Joachim inviteret en lang række stats- og regeringschefer til festlighederne, som vil foregå under ledelse af den egyptiske præsident Abdel-Fattah El-Sisi.

Prins Joakim vil under den ceremonielle indvielse og de efterfølgende festligheder blandt andet være i selskab med Ruslands premierminister Dmitry Medvedev og den schweiziske økonomiminister Johann N. Schneider-Amman.

Ifølge den arabiske avis Ahram Online vil dagen starte med et storslået fyrværkeri efterfulgt af et festlig paradeshow på vandet såvel som i luften. Derudover vil der være optrædener med folkemusik og dans samt en opførsel af Verdis opera "Aida".

Den nye kanal, der løber parallelt med den eksisterende og næsten 150 år gamle Suezkanal vil nedsætte gennemsejlingstiden af kanalen mellem Middelhavet og Det Røde Hav fra cirka 22 til 11 timer.

Dette kan blandt andet lade sig gøre, fordi der med den nye kanal på en del af strækningen vil være to sejlrender, hvilket skaber plads til, at store skibe kan passere hinanden i syd- og nordgående retning.

Det 50 milliarder dyre kanalprojekt er ganske prestigefyldt for Egypten, der forventer, at de fremover vil kunne tredoble landets indtægter fra sejladsen gennem den nye kanal.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.