Dansk overlæge: Slankekure virker ikke - sådan skal overvægt bekæmpes

Overlæge Jens-Christian Holm fra Holbæk Sygehus har udviklet en plan til at bekæmpe overvægt blandt børn og unge. Resultaterne er opsigtsvækkende.
Der er en grund til, at overvægtige ikke bare kan gå på slankekur og bagefter holde vægten nede. Derfor har overlæge Jens-Christian Holm fra Holbæk Sygehus været med til at udvikle Holbæk-modellen.
Der er en grund til, at overvægtige ikke bare kan gå på slankekur og bagefter holde vægten nede. Derfor har overlæge Jens-Christian Holm fra Holbæk Sygehus været med til at udvikle Holbæk-modellen. Foto: Morten Mejnecke

- Hvis du tror, at en kur er løsningen på overvægt, så er der noget, du har misforstået. Børnelæge og slankeekspert Jens-Christian Holm taler med store bogstaver, når han forsøger at råbe hele Danmarks befolkning op. Men hans resultater taler for sig selv.

Mellem 70 og 90 procent af børnene taber sig med Holbæk-modellen – og holder vægten. Samtidig reduceres både blodtryk, kolesteroltal, fedtlever og sågar forældrenes overvægt.

Resultaterne har givet genlyd i hele verden, som nu har fået øjnene op for Holbæk-modellen.

Det nye hotte
Et indslag på engelske BBC er blevet set af hundrede millioner mennesker. I England arbejder de på at åbne en klinik med udgangspunkt i Holbæk-modellen, i Sydamerika går flere lande med samme tanker, og i Danmark skyder klinikkerne op her, der og alle vegne.

Sådan taber du dig med Holbæk Modellen: Få dagsplanen her

Det originale ved Holbæk-modellen er, at den ikke blot regulerer kosten, men hele vores hverdag med motionsvaner, fjernsynskiggeri, impulskøb og til dels forældrenes opdragelsesmetoder. For det er ikke synd for Lotte, at hun ikke må spise kage. Men det er synd for Lotte, hvis hun får lov til at spise for meget kage.

– Holbæk-modellen bliver det nye fantastiske i 2016, skriver Politiken. Men den er ikke hot. Vi er på et helt andet niveau, siger manden bag modellen, Jens-Christian Holm, overlæge og leder af Enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Sygehus. Han er også leder af en europæisk ekspertgruppe, der bekæmper overvægt blandt børn.

– Overvægt er en kronisk sygdom og skal behandles som en kronisk sygdom, slår han fast.

Han understreger igen og igen, at vores krop er genial. Fedtmassen gør alt for at forsvare sig selv, så inden fedtet slipper, har kroppen skruet ned for temperaturen, forbrændingen, fertiliteten, immunforsvaret. Ja, alt, hvad der kan skrues ned for. Først derefter taber man sig.

– Du skal have styr på alting, ellers udnytter kroppen det, så den slipper af sted med ikke at tabe sig. Derfor er det ikke nok at regulere kosten, du skal sætte ind på alle fronter på én gang. Først når du har forstået det, kan du vinde, siger Jens-Christian Holm.

Mickey og hans mor taber sig med Holbæk-Modellen: Se deres resultater her

En kronisk sygdom
Den amerikanske børnelægeforening, AAP, anbefaler, at man rutinemæssigt måler kolesterolniveauet hos børn, for i både USA og Canada bliver overvægt betragtet som en sygdom. Jens-Christian Holm er fortaler for, at man gør det samme i Danmark.

Det er så småt på vej. I december afgjorde Vestre Landsret, at en kvindes svære overvægt var en varig lidelse, og hendes arbejdsevne var nedsat. Derfor fik hun udbetalt førtidspension med tilbagevirkende kraft, i alt 1,3 mio. kr.

– Hvis man forstår, at svær overvægt er en kronisk sygdom, så vil man forstå, at det er resten af livet. Astma, diabetes, epilepsi er alle sammen anerkendte kroniske sygdomme. Hvis man giver dem medicin, bliver de om ikke raske, men får det bedre. Hvis man tager medicinen fra dem igen efter et halvt år, får de diabetes og epilepsi igen. Det samme gælder overvægt. Det går galt, hvis man glemmer behandlingen efter et halvt eller et helt år, siger Jens-Christian Holm.

En kronisk sygdom er selvfølgelig ikke 5, 10 eller 15 kilos overvægt, men i det øjeblik en person anser det for et problem, skal lægen tilbyde seriøs hjælp.

På Holbæk Sygehus bliver børnene behandlet i gennemsnit 5,4 timer pr. år af læger, sygeplejersker, diætister og psykologer, hvis der skulle være behov for det. Det er ikke særlig meget, men mere kræver det ikke.

Er dit barn hysterisk omkring sin vægt, selvom den er normal? Sådan får du barnets fokus væk fra sin krop

Aktiv fedtmasse
Den epidemi af overvægt vi oplever lige nu, har fået en værdig modstander. En af sidegevinsterne er, at overvægtens følgesygdomme også formindskes. Bl.a. er fedtlever hos børn forbundet med hjerte-kar-sygdomme som voksen.

– Jeg har børn, der har taget 80 kilo på over 7 måneder. Nogle af de her børn kommer til at veje 150 kilo, hvis man ikke gør noget, fortæller overlægen.

Men fedtet giver ikke op uden kamp.

– Hormonsystemet, der opretholder fedtmassen i kroppen, gør det med så stor en styrke, at det føles nådesløst. Det kan godt være, folk taber sig ved at sulte sig eller går på kur, men de kan ikke holde det, forklarer Jens-Christian Holm.

– Folk tror, at når de har tabt sig 10 kilo, så er de lykkelige, for så er de ikke overvægtige mere. Men det viser, at folk ikke har forstået det. Hormonsystemet opretholder fedtmassen aktivt, ikke passivt. De taber sig 10 kilo over tre måneder og tager 12 kilo på bagefter, siger han.

Samtidig har mange overvægt i generne. Indtil videre har man fundet 12 gener hos voksne og 15 hos børn, som giver øget risiko for overvægt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.