Dansk medicin udsætter henrettelse

Lundbeck har tidligere nægtet at levere medicinen til henrettelser, men delstater skaffer det ad omveje.
Arkivfoto. Kelly Gissendaner, den eneste kvinde på Geogias dødsgang, kigger her gennem hullet i sin celledør, da en vagt giver hende en kop is. Gissendaner blev i 1997 dømt for mord, da hun dræbte sin mand, Douglas Gissendaner.
Arkivfoto. Kelly Gissendaner, den eneste kvinde på Geogias dødsgang, kigger her gennem hullet i sin celledør, da en vagt giver hende en kop is. Gissendaner blev i 1997 dømt for mord, da hun dræbte sin mand, Douglas Gissendaner. Foto: Bita Honarvar/AP

Den amerikanske delstat Georgia udsatte sent mandag en henrettelse af en kvinde, der sidder på dødsgangen efter en sammensværgelse om at myrde sin mand.

Kelly Gissendaner har siddet på dødsgangen i 16 år. Endnu er der ikke offentliggjort en ny dato for henrettelsen, skriver AFP.

Henrettelsen blev udsat på grund af problemer med stoffet i den dødelige indsprøjtning. Til henrettelser benytter Georgia stoffet pentobarbital, der sælges under navnet Nembutal, som produceres af den danske medicinalvirksomhed Lundbeck.

Lundbeck har tidligere nægtet at levere medicinen til henrettelser, men enkelte delstater har i stedet fået adgang til medicinen hos apotekere, der sammenblander flere forskellige typer lægemidler.

Den praksis har fået hård kritik, da man frygter, at produkterne kan være urene.

Pentobarbital er en sovemedicin, der kan bringe patienter i koma under operationer, så hjerneskader undgås, hvis blodtilførslen afbrydes.

Flere stater har skiftet til pentobarbital på grund af mangel på sodium thiopental, som tidligere er blevet brugt ved henrettelser.

Også producenten af sodium thiopental i USA, Hospira i Illinois, har protesteret mod anvendelsen af dets produkt ved henrettelser.

Henrettelsen af Kelly Gissendaner er tidligere blevet udsat på grund af den hårde vinter i Georgia.

Den 46-årige ville være blevet den 16. kvindelige fange, der skulle henrettes, siden USA genindførte dødsstraf i 1976. Til sammenligning er 1387 mænd blevet henrettet ifølge Death Penalty Information Center.

Gissendaner er blevet dømt til døden for at overtale sin daværende elsker til at dræbe hendes mand i februar i 1997 med henblik på at sikre sig mandens livsforsikring.

Kæresten erklærede sig skyldig, vidnede mod Gissendaner i 1998 og undgik på den måde fængsel på livstid.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.