Dansk løn? 60 timer om ugen til 54 kroner i timen

Ansættelsesforholdene for polakker i Lindø Industripark på Fyn kaldes "slavelignende."
TV 2/FYN afslører i dag, at polakker, der arbejder i Lindø Industripark, har vilkår, der ligger langt under det, den danske overenskomst, siger.
TV 2/FYN afslører i dag, at polakker, der arbejder i Lindø Industripark, har vilkår, der ligger langt under det, den danske overenskomst, siger. Foto: Screendump Googlemaps

En timeløn på 54 kroner i timen, og en arbejdsuge på 60 timer. TV 2/FYN kan i dag afsløre, at det er virkeligheden for mange polakker, der arbejder i Lindø Industripark. En forsker og fagforeningen 3F kalder ansættelsesforholdene slavelignende.

De 85 virksomheder i Lindø Industripark har i dag tilsammen omkring 1500 ansatte - og selvom der er langt til storhedstiden dengang Lindø Værftet lå i Munkebo, så bliver industriparken i dag fremhævet som en succes, der giver både overskud og skaber arbejdspladser.

- Vi skal da glæde os over, at der bliver skabt arbejdspladser, men det skal være på de arbejdsvilkår, vi har her i Danmark, siger formanden for 3F Østfyn, Per Jespersen.

TV 2/FYN er kommet i besiddelse af over 50 arbejdskontrakter mellem navngivne polske arbejdere og danske underleverandører af arbejdskraft til Lindø Industripark gældende for i år.

Af dem fremgår det tydeligt, at polakkernes løn- og ansættelsesforhold adskiller sig væsentligt fra løn-og ansættelsesvilkårene i en dansk overenskomst på området:

- De polske arbejdere bliver typisk ansat som oprydder, maler, brandmand eller chauffør.
- Timelønnen er oftest 54 kroner i timen og er opgivet som en nettoløn. Det har ikke været muligt at få forklaret, hvad netto dækker over.
- Den garanterede arbejdstid er 37 timer - men arbejdsugen er aftalt til 60 timer.
- Arbejdsgiveren kan herudover trække udgifter til bolig, skader med mere fra lønnen på 54 kroner i timen.
- Arbejderne har 14 dages opsigelse, men kan siges op af arbejdsgiveren med en dags varsel.

Henning Jørgensen forsker i arbejdsmarkedsforhold på Aalborg Universitet. Hans dom over kontrakterne er klar.

- Det er helt uvanlige forhold på det danske arbejdsmarked, og det minder om slavelignende forhold, siger professor Henning Jørgensen fra CARMA, Institut for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet til TV 2/FYN.

I 3F-Østfyn er formanden rystet over arbejdernes kontrakter.

- Det er slavelignende forhold, og det strider mod alle normer på det danske arbejdsmarked. Det er helt uacceptabelt, siger Per Jespersen.

Den overenskomstmæssige løn på området er minimum 138 kroner i timen. Men selvom 3F har overenskomst med flere virksomheder i Lindø Industripark, føler fagforeningen sig magtesløs i kampen mod de løn- og arbejdsforhold østeuropæerne bliver ansat under.

- Vi har hørt de historier gennem lang tid, men vi kan ikke dokumentere det, og vi kan ikke gøre noget uden dokumentation, siger Per Jørgensen.

- Der er helt klart tale om social dumping. Der er tale om en strategi for at nedbringe løn, arbejdsvilkår og sociale standarder for at sikre virksomhederne højere profit, siger Henning Jørgensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.