Dansk Folkeparti styrtbløder vælgere

Vælgerne fortsætter med at strømme fra Dansk Folkeparti, viser ny måling.
- Vi har gjort alt, hvad vi kan gøre. Men det er ikke det samme som, at man kan forvente, at der ikke kommer en reaktion i vælgerkorpset, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.
- Vi har gjort alt, hvad vi kan gøre. Men det er ikke det samme som, at man kan forvente, at der ikke kommer en reaktion i vælgerkorpset, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: Scanpix/arkiv

'Messershit.'

Sådan begrunder en utilfreds vælger, hvorfor han i dag ville sætte sit kryds hos Alternativet frem for Dansk Folkeparti, som han stemte på ved det seneste valg. Og han er langtfra den eneste, der vender DF ryggen.

I en ny meningsmåling, som YouGov har foretaget for metroxpress, ville partiet få 14,5 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag, mod 21,1 procent ved folketingsvalget sidste år.

Det er den dårligste YouGov-måling, DF har fået siden november 2012, og den er blot den seneste i rækken af målinger, der giver et hak i tuden til partiet, efter sagen om partiets brug af EU-midler blev afsløret af Ekstra Bladet. I de seneste målinger fra andre institutter har DF ligget omkring 16-17 procent af stemmerne.

"Nu begynder det at gøre nas. Snebolden ruller, og den bliver bare større og større. Det her er blevet sagen, der ikke vil dø for Dansk Folkeparti," siger metroxpress' politiske kommentator Henrik Qvortrup, som peger på, at DF ikke har været i stand til at stoppe vælgerflugten ved at sætte andre dagsordener i medierne.

"De har heller ikke fået lov til at udøve den krisehåndtering, de gerne ville, ved at betale pengene tilbage. Den plan har EU stukket en kæp i hjulet på. De har heller ikke fået lov til at tale om udlændinge og pensionister. Og de har jo sådan set gjort mange af de rigtige ting for at lukke sagen: De har beklaget, sagt undskyld, forsøgt at sige, at problemet ikke kun handler om DF. Alle topfigurer har stillet sig til rådighed, men det hjælper ikke," siger Henrik Qvortrup.

Det er Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ikke helt enig i.

"Vi har gjort alt, hvad vi kan gøre. Men det er ikke det samme som, at man kan forvente, at der ikke kommer en reaktion i vælgerkorpset. Man kan måske forestille sig, hvad der ville være sket, hvis vi ikke havde gjort det," siger formanden, der kalder vælgerlussingen "forudsigelig", til metroxpress.

I YouGov-målingen fører rød blok med 89 mandater mod blå bloks 86. Nye Borgerlige står til 7 mandater.

1.020 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år fra YouGov Panelet er blevet spurgt i perioden 27.-31. oktober 2016. Den maksimale usikkerhed i undersøgelsen er +/- 3,1% (procentpoint).

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.