Dansk Erhverv: Chefen må gerne læse dine mails

Det er helt i orden i henhold til loven, at chefen læser dine mails, siger Dansk Erhverv. Så længe du er informeret om det, for ellers vanker der.
Chefen må ikke snage, men gerne læse med - i visse tilfælde også på din private e-mail - hvis du er informeret om det.
Chefen må ikke snage, men gerne læse med - i visse tilfælde også på din private e-mail - hvis du er informeret om det. Foto: Scanpix

Du ligger på stranden sydpå langt væk fra kontornusseri og excel-ark. Samtidig bliver indboksen større og større, for dit hoved er alle andre steder end foran skærmen.

Virksomheden lever dog endnu, og der kunne komme vigtige mails. Og din chef må faktisk gerne læse med, siger advokatfuldmægtig i Dansk Erhverv, Kristian Bro, i en pressemeddelelse.

Chefen skal dog først sikre sig, at du er informeret.

- Det er kun lovligt at gå ind i en medarbejders indbakke, hvis medarbejderen på forhånd og på en klar og utvetydig måde har fået oplysning om, at arbejdsgiveren i visse situationer overvåger eller gennemgår den enkelte medarbejders e-mails, siger Kristian bro.

Mange virksomheder har i dag enten en it-politik, du skal være informeret om, eller en note om deres syn på sagen i en personalehåndbog.

Hvis arbejdsgiveren skal kigge med, skal grunden desuden være god, ifølge Kristian Bro.

Virksomheder risikerer lovovertrædelse

Hans råd til virksomhederne er at have styr på email-politikken, inden man åbner en medarbejders mail.

For læser man medarbejdernes mails, uden at have orienteret om det, risikerer man som arbejdsgiver at overtræde både persondataloven, straffeloven og Aftale om kontrolforanstaltninger mellem DA og LO.

- For virksomhederne handler det ikke om at snage i de ansattes indbakke, men eksempelvis om at sikre driften eller IT-sikkerheden, mens de ansatte er på ferie.

Arbejdsgiverens adgang til e-mails gælder under visse omstændigheder også private mails. Hvis det tydeligt fremgår, at e-mailen er privat, vil disse normalt være omfattet af brevhemmeligheden i straffeloven. Arbejdsgiveren kan straffes med bøde eller en fængselsstraf på op til seks måneder.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.