Dansk eksdronning fejrer rund fødselsdag

Den danske eksdronning af Grækenland, Anne-Marie, fylder 70 år tirsdag.
Eksdronning Anne-Marie kan tirsdag fejre sin 70-års fødselsdag.
Eksdronning Anne-Marie kan tirsdag fejre sin 70-års fødselsdag. Foto: Joachim Adrian/Polfoto

Der er sandsynligvis lagt op til en storslået fest, når den tidligere dronning Anne-Marie tirsdag kan fejre sin 70-års fødselsdag med pomp og pragt.

Allerede som 16-årig blev prinsesse Anne-Marie forlovet med den græske kronprins Konstantin.

Knap tre uger efter sin 18-års fødselsdag giftede hun sig med prinsen ved et eventyrligt bryllup, og Anne-Marie kunne herefter kalde sig dronning af Grækenland.

Konstantin var nemlig i mellemtiden blevet udråbt til konge i det græske kongerige, og sammen sad de lykkeligt på tronen. Men lykken varede kort for parret, der bare få år efter måtte flygte fra Grækenland efter et militærkup.

Parret, der for knap to år siden kunne fejre guldbryllup, levede i mange år i eksil i både Rom, London og København.

I 2004 fik den græske ekskongefamilie igen lov til at bosætte sig i landet, og for få år siden vendte eksdronning Anne-Marie endelig hjem til sit savnede Grækenland med sin mand.

Det royale par betragter sig fortsat som dronning og konge, selv om titlerne ikke findes, efter Grækenland overgik til at være en republik. Også det danske kongehus betegner parret som majestæter.

Eksdronning Anne-Marie er den yngste i en søskendeflok på tre, og derfor var det storesøster dronning Margrethe, der arvede tronen efter deres far, Kong Frederik 9.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.