Dansk Blindesamfund: "Masser i job" - det passer ikke

Kun lidt flere end hver tiende blind er i arbejde. Arbejdsgivernes og medarbejdernes fordomme gør, at de bliver sorteret fra på grund af deres synshandicap, fortæller Dansk Blindesamfund.
Blinde kan sagtens arbejde som jurister eller pædagoger, hvis man ellers gad ansætte dem, lyder det fra Dansk Blindesamfund.
Blinde kan sagtens arbejde som jurister eller pædagoger, hvis man ellers gad ansætte dem, lyder det fra Dansk Blindesamfund. Foto: Scanpix/Morten Melhede

"Der er da masser af blinde på arbejdsmarkedet."

Sådan siger en arbejdsmarkedschef fra Næstved kommune i forbindelse med en sag om en næsten blind kvinde, som kommunen vil have ud i praktik med henblik på, at hun skal ud på arbejdsmarkedet.

Men "masser" er måske lige at stramme den. Avisen.dk har testet udsagnet hos Dansk Blindesamfund, som siger, at kun 11 procent af de blinde i den erhversdygtige alder er i arbejde på lige fod med alle andre.

25 procent er i enten nyttejob, flexjob eller andre former for støttet arbejde.

- Og det er altså ikke ret mange, når man tænker på, at 40 procent af de handicappede er i arbejde, siger John Heilbrunn, næstformand i Dansk Blindesamfund.

Blinde er ikke besværlige

Han fortæller, at de blinde gerne vil arbejde, men der er bare ikke job til det. Det skyldes blandt andet fordomme over for de blinde, der gør, at de i mindre grad bliver taget i betragtning til de ledige job.

- Både arbejdsgivere og medarbejderne tror, det er besværligt at have en blind ansat. Men i virkeligheden er blinde, der arbejder under de rette rammer, meget kompetente og loyale medarbejdere, siger John Heilbrunn.

Han fortæller, at blinde kan fungere både som socialrådgivere, jurister, socialpædagoger og kan tage sig af manuelle opgaver på lagre eller i fremstillingsindustrien.

Men der er brug for en generel holdningsændring, hvis flere blinde skal i arbejde og ikke gå hjemme på overførselsindkomst, mener John Heilbrunn.

Jobcentre mangler viden

Og det er både arbejdsgivernes fordomme og jobcentrenes manglende viden om blindes behov og kompetencer, der er sten på vejen mod et arbejde.

- Jobcentrene er ikke gode til at håndtere blinde. Det skyldes nok uvidenhed. Men hvis jobcentrene havde den særlige viden og forståelse for, hvad de blinde kan bidrage med, ville langt flere nok komme i job, fortæller John Heilbrunn.

Han fremhæver, at transport til og fra arbejde er en udfordring for mange blinde, som jobcentre ikke altid tager højde for, når de kommer med jobforslag.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.