Dansk aktivist udvises måske fra Rusland

Betjente fra de russiske migrationsmyndigheder stormede onsdag det hotel, hvor arrangement blev afholdt.
Russiske betjente stormede onsdag et hotel, hvor et arbejdsmøde blev holdt af Komitéen mod Tortur.
Russiske betjente stormede onsdag et hotel, hvor et arbejdsmøde blev holdt af Komitéen mod Tortur. Foto: Colourbox/free

En tysk og en lettisk aktivist fra Dansk Institut Mod Tortur, Dignity, er blevet udvist af Rusland, mens deres medrejsende, en dansk kvinde, torsdag eftermiddag er for retten.

Det oplyser Dignity til Ritzau.

Alle tre beskyldes for brud på landets migrationslove, skriver AFP.

- Vi ved, at immigrationsmyndighederne kom i går (onsdag, red.) og ville tjekke nogle papirer, hvorefter de sagde, at vores folk ikke har orden i papirerne, fortæller pressechef i Dignity Anders Bernhoft til Ritzau.

Ifølge AFP stormede betjente fra de russiske migrationsmyndigheder onsdag et hotel i byen Nizhny Novgorod, hvor de tre deltog i en workshop, arrangeret i samarbejde med den russiske organisation Komitéen mod Tortur.

Først den tyske og siden den lettiske medarbejder er blevet dømt til at forlade Rusland inden 10 dage og betale en bøde på 2000 rubler, svarende til 270 danske kroner.

- Han havde et forretningsvisum, men eftersom han deltog i et socio-politisk arrangement, skulle han have et almindeligt humanitært visum, siger Olga Zaitseva, som er talskvinde for de lokale immigrationsmyndigheder, til AFP om den udviste tysker.

Dignity siger til Ritzau, at man ikke vil forholde sig til indholdet af sagerne, før man har set de skriftlige afgørelser fra de russiske myndigheder.

- Det er usikkert, hvad det er for nogle papirer, der ikke er i orden, for de havde fået visum, og efter vores opfattelse skulle tingene være i orden, siger Anders Bernhoft.

Ruslands justitsministerium satte i januar Komitéen mod Tortur på en liste over ngo'er, der kædes sammen med udenlandsk agentvirksomhed. Den beslutning har organisationen valgt at tage til domstolene.

Dignity mener ikke, at der var noget "odiøst" ved de udsendtes besøg i Rusland, og Anders Bernhoft tror ikke, at myndighederne er gået målrettet efter organisationen.

- Vi har aldrig nogensinde oplevet noget lignende, og jeg har ingen grund til at antage, at der skulle være nogen særlig grund til, at vi skulle være blevet udvalgt, siger pressechefen.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.