Danmarks ældste løg fundet på Bornholm

I en grav på Bornholm er fundet en lille bronze-æske fra 700-tallet, som har vist sig at have et helt særligt indhold: Danmarks ældste løg. Det er helt usædvanligt at finde den type madvarer, som normalt nedbrydes i jorden.
Et tudsegammelt løg er dukket op på Bornholm. Men hvorfor?
Et tudsegammelt løg er dukket op på Bornholm. Men hvorfor? Colourbox

Af Videnskab.dk

Så er der spændende nyt til løgelskere – og er vi ikke alle det? For på Bornholm har arkæologer fundet det ældste bevarede løg i Danmark.

Det er dateret til at være 1.300 år gammelt og stammer dermed fra lige før vikingetiden. Løget blev fundet under en udgravning af grave ved Nørre Sandegård, som er en gravplads fra yngre germansk jernalder. Løget lå sammen med et garnnøgle i en lille bronzeæske, som en kvinde havde fået med sig i døden.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se flere billeder af bronzeæskens indhold: http://videnskab.dk/kultur-samfund/arkaeologer-finder-danmarks-aeldste-log

»Det er det ældste fund af et løg, vi har – selvom det ikke et helt løg. Der er kun tale om skallen fra et lille løg, som er bevaret, fordi den lå i en dåse af bronze.«

»Bronze indeholder nemlig kobbersalte, og de er ret giftige – så svampe og bakterier er blevet slået ihjel, før de kunne nedbryde skallen,« fortæller Peter Steen Henriksen, der er arkæobotaniker ved Nationalmuseet og har været med til at analysere løget.

Læs også hos Videnskab.dk: Arkæolog-chok: Fisk ødelægger kulstof-14-dateringer

Selve fundet af skrinet skete for 30 år siden, men det er først nu, at forskere på Nationalmuseets afdeling for Miljøarkæologi har undersøgt indholdet nærmere.

Arkæologen, der fandt bronzeæsken i 1990'erne, vidste nemlig ikke, at dens indhold var noget helt specielt, fortæller Peter Steen Henriksen.

»I forbindelse med, at de nu igen laver udgravninger i området, kom jeg til at snakke med en af arkæologerne. Han kom i tanke om, at han havde den her æske liggende, og at ingen havde set nærmere på indholdet.«

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere finder det hidtil ældste tilfælde af kræft

»Da jeg sagde jeg: 'Hovsa, det er spændende!' – og det var det. For arkæologen havde ikke været opmærksom på, at det løg var det ældste, vi har fundet,« siger Peter Steen Henriksen, der som arkæobotaniker netop har specialviden om gamle planter.

Løget er temmelig medtaget. Men forskerne kan konstatere, at det med sikkerhed tilhører en af tre sorter vildløg: skovløg, vild løg eller sandløg.

»Vi så på løgskallens overflade, cellestrukturerne og farvepigmenterne. På den baggrund kunne vi konstatere, at det ikke var et hvidløg, og at det måtte være en af de tre sorter,« siger Peter Steen Henriksen.

Læs også hos Videnskab.dk: Arkæologer har fundet verdens ældste stykke kunst

Det store spørgsmål er, hvorfor nogen i 700-tallet gav en kvinde et løg med i graven – og det er svært at svare på.

»En prosaisk forklaring kan være, at løget var en mølkugle, der skulle holdt møllene væk fra garnet med sin stærke lugt. Men vi tror, at forklaringen er en anden.«

»Vi kender jo den udbredte folketro om, at man kan drive det onde – vampyrer – væk med hvidløg. Og den forestilling kan have dybe rødder i fortiden. Så muligvis har løget været brugt til det,« siger Peter Steen Henriksen.

Læs også hos Videnskab.dk: Arkæologer: Flere vikingeborge vil dukke op

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.