Danmark skraber bunden når det gælder antal indvandrere i politik

Kun to folketingsmedlemmer har anden etnisk baggrund end dansk. Sammenlignet med vores nabolande er Folketinget skævt sammensat både på køn og etnicitet.
Foto: Scanpix

Hovedbestyrelserne for de ni partier i Folketinget har tilsammen 416 medlemmer. Kun to af disse har anden etnisk baggrund end dansk.

Det skriver Ugebrevet A4 på baggrund af en kortlægning via partiernes hjemmesider og Folketinget.dk i september 2016.

Og når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag går på talerstolen og kigger ud over folketingssalen, er billedet nogenlunde det samme: Statsministeren skal kigge grundigt efter for at få øje på en indvandrer. Kun to er repræsenteret i Folketinget, nemlig Naser Khader fra Konservative og Yildiz Akdogan fra Socialdemokraterne.

Ikke-vestlige indvandrere udgør cirka 7 procent af befolkningen.

To medlemmer i Folketinget svarer til 1,1 procent. I det svenske parlament har 8,3 procent af medlemmerne indvandrerbaggrund, i Tyskland er det 5,9 procent og i Norge 2,4 procent.

Valgforsker på Stockholms Universitet og ekspert i mangfoldighed, professor Drude Dahlerup, kalder det 'dybt problematisk' for det danske demokrati, at danske statsborgere med indvandrerbaggrund er stort set fraværende.

- Det er et helt rystende tal, når man hører, at kun to ud af 416 hovedbestyrelsesmedlemmer i danske partier har anden etnisk baggrund end dansk, siger Drude Dahlerup.

- Det er værre i Danmark end i de andre lande, og det handler meget om, hvad partierne gør og ikke gør, og hvor åbne de er overfor indvandrere. De danske partier er åbenbart ikke tilstrækkeligt inkluderende, og her kunne de lade sig inspirere af både Sverige og Norge, siger hun.

Drude Dahlerup henviser blandt andet til, at det norske arbejderparti har indslusningsgrupper for indvandrere. I grupperne får de kendskab til partikultur og mulighed for at komme komfortabelt ind i partiforeninger og blive politisk aktive. Og i Sverige har de fleste partier strategier for, hvordan man får indvandrere til at stille op ved politiske valg på alle niveauer.

Naser Khader fra Konservative afviser, at der er andre barrierer i Danmark end i de andre lande.

- Jeg vil gerne advare mod kvoter både i forhold til kvinder og indvandrere. Og jeg kan ikke se, hvilken barriere der står i vejen for en person med anden etnisk baggrund end dansk for at gå ind i politik. Danmark er mulighedernes land, og som udlænding kan du blive alt undtagen konge, siger han til Ugebrevet A4.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.