Danmark er europamester i at få arbejdsløse tilbage i job

Arbejdsløse i Danmark kommer meget hurtigere i job end arbejdsløse i vores nabolande. Det viser nye tal fra Eurostat.
Af de danskere, som var arbejdsløse i andet kvartal af 2015, var mere end hver tredje tilbage i job i tredje kvartal af 2015.
Af de danskere, som var arbejdsløse i andet kvartal af 2015, var mere end hver tredje tilbage i job i tredje kvartal af 2015. Foto: Scanpix/arkiv

Danmark er europamester i at få arbejdsløse hurtigt tilbage i job. Det viser nye tal fra Eurostat. Af de danskere, som var arbejdsløse i andet kvartal af 2015, var mere end hver tredje tilbage i job i tredje kvartal af 2015. I lande som Spanien og Frankrig var det kun hver femte ledig, der fandt arbejde så hurtigt.

Det skriver Ugebrevet A4.

- Det er den danske flexicuritymodel, som har bragt os sikkert igennem krisen, siger Per Kongshøj Madsen, der er professor ved Aalborg Universitet og formand for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der står bag analysen af tallene fra Eurostat.

Danmark tager nemlig også førstepladsen i en ny opgørelse over, hvilke lande der har de mest fleksible regler i forhold til ansættelse og afskedigelse af medarbejdere, fastslår Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af tal fra World Economic Forum.

- Krisen ramte Danmark med et ordentligt smask, men vi er kommet igennem uden at få en voldsom stigning i antallet af danskere, der står uden for arbejdsmarkedet. Det kan vi takke vores flexicuritymodel for, og den skal vi værne om, siger Per Kongshøj Madsen til Ugebrevet A4.

Per Kongshøj Madsen advarer om, at de seneste års reformer af dagpengesystemet har forrykket balancen i flexicuritymodellen.

- Da dagpengeperioden blev halveret fra fire til to år, fik sikkerhedsnettet nogle større masker. Nu er det blevet lettere at genoptjene retten til dagpenge, og det har lappet nogle af hullerne, men det har ikke løst hele problemet, siger han.

Når sikkerhedsnettet bliver forringet, vil det medføre et krav om mere sikkerhed i ansættelsen fra medarbejderne, og det vil gå ud over fleksibiliteten på arbejdsmarkedet, lyder analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Den bekymring deler de dog ikke i Dansk Arbejdsgiverforening. Med den nye dagpengereform er sikkerhedsnettet ikke blevet forringet men forbedret, fordi det bliver lettere for de ledige at genoptjene retten til dagpenge og fastholde tilknytningen til arbejdsmarkedet, mener de.

- Det giver et dagpengesystem, der understøtter vores flexicuritymodel mere end nogensinde, siger underdirektør Erik Simonsen til Ugebrevet A4.

Sådan oplever de det dog ikke i FOA. Her kalder formand Dennis Kristensen dagpengereformerne en klar forringelse af medlemmernes sikkerhed i tilfælde af ledighed. Han forventer derfor, at kravet om tryghed i ansættelsen kommer til at fylde mere ved kommende overenskomstforhandlinger. Og det kan komme til at gå ud over fleksibiliteten.

- Politikerne har savet flexicuritymodellens ene ben over, og den får svært ved at stå, når der kun er ét helt ben tilbage, nemlig arbejdsgivernes relativt gode muligheder for at hyre og fyre, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.