Danmark dropper omstridt HPV-vaccine

Fremover vil Statens Seruminstitut vaccinere mod livmoderhalskræft med en anden vaccine, og det møder kritik.
Når der i fremtiden skal vaccineres mod livmoderhalskræft i Danmark, bliver det ikke med den nuværende HPV-vaccine, Gardasil.
Når der i fremtiden skal vaccineres mod livmoderhalskræft i Danmark, bliver det ikke med den nuværende HPV-vaccine, Gardasil. Foto: Scanpix

Statens Serum Institut oplyser, at Danmark nu dropper den nuværende HPV-vaccine, Gardasil, til fordel for konkurrenten, Cervarix. Førende HPV-overlæger undrer sig.

Når der i fremtiden skal vaccineres mod livmoderhalskræft i Danmark, bliver det ikke med den nuværende HPV-vaccine, Gardasil, som er givet til stort set samtlige cirka 500.000 vaccinerede kvinder.

Statens Serum Institut oplyser til metroxpress, at man har valgt at skifte til vaccinen Cervarix i det danske HPV-børnevaccinationsprogram. De hidtidige udbud er alle gået til Sanofi Pasteur MSD, som sælger Gardasil.

Skiftet møder undren og kritik fra overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.

- Jeg forstår det slet ikke. Konsekvenserne er meget svære at overskue, siger hun og peger på, at størstedelen af den danske forskning om HPV bliver lavet på Gardasil-vaccinen, så man nu risikerer at skulle starte forfra:

- Det kan blive meget, meget indviklet, for hele forskningen kan blive nødt til at skifte spor. Man kan ikke bare køre videre.

Også Jesper Mehlsen, overlæge Synkopecentret på Frederiksberg Hospital, landets største HPV-center, undrer sig.

Et af argumenterne for, at man har foretrukket Gardasil frem for konkurrenten, har nemlig været, at vaccinen beskytter mod kønsvorter.

- Det virker meget besynderligt, for Cervarix beskytter jo ikke mod kønsvorter, siger Jesper Mehlsen til metroxpress og peger desuden på, at mistanken om alvorlige bivirkninger er den samme:

- Det kan heller ikke være på grund af de bivirkninger, som man hævder ikke eksisterer i forbindelse med Gardasil, for man har jo oplevet nøjagtigt de samme bivirkninger med Cervarix i England og i Japan, hvor man nu har stoppet anbefalingerne.

GlaxoSmithKline, der står bag Cervatix-vaccinen, skal i første omgang levere mellem 50.000-100.000 doser næste år.

- Jeg havde helst set, at man havde sat alle HPV-vaccinationer i bero, indtil man har fået afklaret situationen omkring de mange bivirkninger, for lige nu kan vi jo kun håbe på, at den nye har færre bivirkninger, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF)

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.