Daniel er tidligere narkoman og bankrøver: Nu vier han sit liv til at hjælpe unge

I 23 år levede Daniel Jaskov et dybt kriminelt liv med et misbrug, der kostede op mod 10.000 kroner om dagen. Nu har han været clean i to år og vil forhindre, at unge lider samme skæbne.
Daniel levede et liv med hurtige penge og stoffer, men på sine ældre dage blev han klogere.
Daniel levede et liv med hurtige penge og stoffer, men på sine ældre dage blev han klogere. Foto: Privat

Daniel Jaskov har levet et liv, som for de fleste lyder som noget fra en Hollywood-actionfilm.

Han har udført adskillige væbnede røverier på apoteker og i banker, hvor der både var vold og kidnapning involveret. Han har misbrugt stort set alle slags stoffer. I hverdagen holdt han sig flydende på en cocktail af heroin, kokain og sovepiller, der til tider kostede op mod 10.000 kroner om dagen, mens kroppen var pumpet op med steroider.

- I starten af 20’erne var jeg godt klar over, at jeg var ude at skide. Jeg vidste ikke, at det var en mulighed at blive clean. Jeg troede, at jeg skulle dø af det, fortæller Daniel Jaskov.

For Daniel Jaskov startede den onde spiral fra barnsben. Dårligt selskab i midten af 80’erne i barndomskvarteret Vollsmose i Odense præsenterede ham for narkotika.

- Jeg røg min første joint som 12-årig. Da jeg blev 17, var jeg dybt afhængig af heroin, forklarer han.

Paletten af narko blev blot større, og der skulle mere og mere til. Pludselig blev det finansieret med indbrud. Indbrud blev til væbnede og voldelige røverier. Da han blev ældre stoppede den voldelige kriminalitet, og i stedet startede Daniel Jaskov en ”sidegeschæft”, hvor han bag den hæderlige facade som klejnsmed solgte amfetamin, kokain og hælervarer. Kimen var narkotika, der skulle finansieres. I dag husker han den voldelige kriminalitet som et tåget minde, der ligger bag et slør af sovepiller.

Kampen for et bedre liv

Fra Daniel Jaskov var 17, levede han et omtumlet liv, hvor det blot gik ned ad bakke. Han balancerede i udkanten af samfundet og kiggede ofte ned i afgrunden. Noget han i dag heldigvis kan kigge tilbage på.

- Jeg har fået en bevidsthed om, at jeg ikke kan være på steroider, fordi det fucker mit hoved op. Jeg kan ikke lave kriminalitet, fordi der havner jeg i miljøer, hvor der er smækfyldt med stoffer. Jeg måtte vælge det hele fra, hvis jeg ville have det gode liv. Jeg var nødt til at blive clean, hvis jeg ville overleve, fortæller han.

Vendepunktet kom for to år siden. Daniel Jaskov troede ellers, at det gik bedre. Han havde endelig fået en dejlig kæreste, og i baggrunden kunne han finansiere sit misbrug via sin sidegeschæft, uden at familie eller kæreste lugtede lunten.

Men til en vens 30-års fødselsdag fik han et blackout. Da han vågnede op igen, var han på vej til behandlingsstedet Kongens Ø i Nordsjælland. Der fik han den nedslående besked, at kommunen havde opgivet ham. Han kunne få fri heroin to gange om dagen, og så kunne han ellers passe sit misbrug for sig selv. Daniel Jaskov havde flere gange fortalt, hvordan han nok skulle blive clean for blot at få tilbagefald kort tid efter, og i 2014 var systemets tålmodighed altså sluppet op.

Han fik dog overbevist kommunen om at give ham en sidste chance for at forbedre sig, og denne gang virkede behandlingen. Han var nemlig blevet bevidst om, hvor meget han sårede sine nærmeste.

Daniel Jaskovs vendepunktshistorie er en del af Landsforeningen af Væresteders projekt 'Den gode historie', som har som mål at indsamle 1000 gode historier om socialt udsatte, der har mødt et vendepunkt og fået et bedre liv.

Vil hjælpe næste generation

Kriminaliteten forsvandt automatisk fra Daniel Jaskovs liv, da der ikke længere skulle finansieres et misbrug.

- Det er fantastisk at kunne se sig selv i øjnene om morgenen. Det betyder utrolig meget, at jeg kan stå ved, hvad jeg siger, og at alt ikke bare handler om penge og overfladiske ting. At jeg rent faktisk nu er den person, som jeg har ønsket at blive i så mange år, forklarer Daniel Jaskov.

I dag er Daniel Jaskov en travl mand. Han har påbegyndt en uddannelse i ungdomspædagogik, holder oplæg om sit liv, er frivillig på et opholdssted for domsanbragte unge og arbejder to dage om ugen i en ungdomsklub. Hans nye fokus er at sprede sine erfaringer og forhåbentlig være med til at sørge for, at unge i krise ikke begår de samme fejltrin, som han selv gjorde.

- Jeg tænkte, at jeg må kunne bruge min fortid til noget konstruktivt. Jeg må kunne bruge min fortid til et eller andet. Jeg vil hjælpe de unge, for det var der, hvor det gik galt for mig. Det hjælper også mig i min hverdag at se, hvordan jeg kan hjælpe de unge. Der følger et ansvar med, fortæller han.

Nu hvor han er kommet ud af den nedadgående spiral, der har forfulgt ham hele livet, ønsker Daniel Jaskov at bruge sine erfaringer til at hjælpe i lokalsamfundet.

- Mit frivillige arbejde er båret af et ønske om at give noget tilbage til samfundet. Stoffer og en problemfyldt ungdom har kostet mig i dyre domme, men derfor skal det ikke koste andre i dyre domme. Jeg kan være der for unge, som i dag har det sværere, end jeg har. Give dem nogle oplevelser eller hjælpe dem med en uddannelse, siger han.

I dag ønsker Daniel Jaskov bare et stille og roligt liv. Han ønsker at forblive clean, få nogle børn og starte sin egen lille familie. Også selv om det kan være hårdt, når man for første gang i livet for alvor møder livets udfordringer uden at være bedøvet i en rus.

- Det er jo ikke altid lutter solskin, men jeg ved, at morgendagen bliver bedre. Jeg er taknemmelig for, at jeg ikke har trangen mere. For når man tager stoffer, så fjerner man sig også fra virkeligheden. Det er jo det nemmeste af det hele. Det er sgu meget sværere at klare sig igennem livet uden at tage noget, forklarer han.

I dag er det over to år siden, at Daniel Jaskov blev clean.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.