Dam: Dagpengesystemet skal være mere trygt

Det er fortsat uvist, hvad regeringen vil ændre på, hvis den genvælges.
Trods massivt pres fra både venstre og højre side af folketingssalen holder Socialdemokraterne fast i, at det må vente til dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger til september.
Trods massivt pres fra både venstre og højre side af folketingssalen holder Socialdemokraterne fast i, at det må vente til dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger til september. Foto: Colourbox/free

Regeringen og Socialdemokraterne ønsker et nyt dagpengesystem efter valget.

Men selvom både beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen og finansminister Bjarne Corydon kritiserer de nuværende dagpengeregler i skarpe vendinger, er det fortsat uvist, hvad regeringen vil ændre på, hvis den genvælges.

Trods et massivt pres fra både venstre og højre side af folketingssalen holder de to socialdemokratiske ministre fast i, at det må vente til dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger til september.

- Vi skal have et dagpengesystem for fremtiden, der lægger større vægt på tryghed, men vi finder det ikke nyttigt at lægge os specifikt fast på delelementer. Havde vi været villige til at gå ned ad den vej, så havde der ikke været nogen grund til at nedsætte en kommission, sagde Corydon onsdag i folketingssalen.

Her forsøgte både Venstre og Enhedslisten uden held at få klare svar fra regeringen på regeringens ønsker til et nyt dagpengesystem.

- Skal vi virkelig vente på, at 10.-13.000 flere mister dagpengeretten i år, før vi gør noget? Behøver vi at have nogle højtuddannede kloge-Åger til at sidde og forklare os, hvor vi skal hen med det her? Lød det blandt andet fra Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl.

Til gengæld var Corydon og Henrik Dam anderledes klare i kritikken af de nuværende dagpengeregler, som blev vedtaget af VK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti og De Radikale.

- Der er desværre mange ting, som ikke er godt nok ved dagpengesystemet. Blandt andet er der det problem, at så mange mennesker er faldet ud af det, lød det fra Corydon.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen gik endnu videre og talte direkte om et dagpengesystem, som har spillet fallit.

- Vi vil et andet og mere trygt dagpengesystem. Men vi vil også sikre, at det er noget ordentligt og gennemarbejdet og ikke et system, som det vi kender nu, som på stort set alle områder har spillet fallit, sagde han.

Debatten om dagpengesystemet er blusset op igen, efter at LO og FTF i sidste uge fremlagde ni principper, som ifølge fagforbundene bør være fundamentet i et nyt dagpengesystem.

Heriblandt at langt færre opbruge deres dagpengeret, og at det skal være nemmere at genoptjene retten til dagpenge.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.