Dalai Lama i Danmark: Syrien er sørgelig

Udviklingen i Syrien og Irak bliver kaldt sørgelig af Dalai Lama, der er på besøg i København.
Dalai Lama skal onsdag holde foredrag i København.
Dalai Lama skal onsdag holde foredrag i København. Foto: THOMAS SJØRUP/POLFOTO

Tibetanske buddhisters åndelige leder Dalai Lama er onsdag ankommet til Hotel Bella Sky i København, hvor han de næste to dage skal holde foredrag og give belæringer.

Op mod 8000 danskere ventes at slå vejen forbi for at møde eller høre på den tibetanske åndelige leder, der onsdag blandt andet talte om borgerkrigen i Syrien og konflikterne i Syrien og Irak, hvor den militante bevægelse Islamisk Stat har rodfæste.

- Udviklingen i Syrien og Irak er meget sørgelig. At dræbe i religionens navn er utænkeligt. Det er afgørende at opbygge tillid og opbygge reel harmoni, siger Dalai Lama.

Det er niende gang, Dalai Lama er på besøg i Danmark, som han er inviteret til af blandt andre den humanitære organisation Tibet Charity og Dansk Selskab for Tibetansk Kultur.

Ifølge komitéen vil i alt 14 medlemmer af Folketinget mødes med Dalai Lama, når han torsdag ankommer til Bella Center på Amager.

Regeringen har dog ikke nogen planer om at mødes med Dalai Lama - det sker med den begrundelse, at den ikke har modtaget en anmodning om at deltage i mødet.

Kina kalder den landflygtige Dalai Lama for en splittelsesmager, der vil løsrive Tibet fra Kina.

Hans besøg har på ny sat gang i diskussionen om, hvorvidt Danmark bøjer nakken af frygt for Kina og påvirkning af den danske eksport dertil på næsten 22 milliarder kroner.

- Den frie verden har et moralsk ansvar for at bringe Kina ind i et almindeligt demokrati, siger Dalai Lama.

For nylig mødtes den amerikanske præsident, Barack Obama, med Dalai Lama, da buddhisten besøgte USA, men ifølge iagttagere er USA det eneste land, som kan mødes med den åndelige leder uden at være bekymret for konsekvenserne.

Under sit besøg i København kom Dalai Lama også ind på hensynet til Kina.

- Det er meget vigtigt at have nære forbindelser til Kina, som er en gammel kultur og verdens folkerigeste land, siger han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.