Dagpengebomben, som Helle bør komme med 1. maj
Her er, hvad Avisen.dks blogger Davids Trads synes, Helle Thorning-Schmidt skal sige i sin 1. maj-tale.

Af David Trads
SE ALLE BLOGINDLÆG

Her er tre ting, som vi alle ved:

Der skal holdes valg i år – senest den 14. september. Regeringen er fortsat ret langt bagud – ja, faktisk er de seneste ugers momentum ebbet ud. Statsministerens egen popularitet er støt stigende – men der mangler alligevel noget, for at hun kan vinde næste valg.

Her er, hvad jeg synes, Helle Thorning-Schmidt skal sige i sin 1. maj-tale – for hvis hun gerne vil vinde magten, ser det unægtelig ud til, at hun skal levere en bombe. En dagpengebombe:

KÆRE KAMMERATER

Den kamp, som Arbejderbevægelsen og Socialdemokratiet kæmper for, har altid været den samme:

At sikre arbejde til så mange som muligt – og sikre en ordentlig levefod for dem, der mister deres arbejde, og give dem de redskaber, der skal til, for at komme i arbejde igen.

Sådan var det for Pio, for Stauning, for Krag, for Anker, for Nyrup – og for alle de fantastiske tillidsfolk, som fagbevægelsen har givet og i den grad stadig giver os.

Og, kære venner, sådan er det også for mig og den regering, jeg står i spidsen for!

Mit mål – fra det øjeblik, vi overtog regeringsmagten – var klokkeklar:

Der skulle styr på økonomien igen efter mange års borgerlig uansvarlighed. Det stod værre til, da vi fik magten, end vi troede. Vores planer blev derfor hårde. Sådan måtte det være. I dag kan vi glæde os over, at der er styr på økonomien. Ja, krisen er omme. Væksten er tilbage – og det kan de fleste af os mærke.

Når der er styr på økonomien, ja, så kan vi nemlig gøre alt det, som vi gerne vil!

Allervigtigst sikre, at der er job til flere. Flere danskere skulle i arbejde, sagde vi, dengang vi tog over for snart fire år siden – og, kære venner, den mission er lykkedes. Heldigvis er 50.000 flere kommet i arbejde, siden vi fik magten. Ledigheden er under fem procent. Intet gør mig gladere.

Rigtigt meget andet er osse gået den rigtige vej. Vi har gennemført masser af nødvendige reformer – tænk bare på folkeskolen, erhvervsskolerne og voksenefteruddannelserne, hvor vi i fællesskab har sikret, at der virkelig er plads til alle. Ikke kun de boglige, men naturligvis alle. Det er klassisk socialdemokratisk politik, som vi har grund til at være stolte over.

Jeg kunne selvfølgelig remse meget mere op, som vi er stolte over at have nået – men jeg vil hellere bruge min tid på at anerkende, at der har været et felt, hvor vi har fejlet, nemlig dagpengeområdet.

Det dagpengesystem, vi har i dag, er simpelthen for råt for dem, der bliver ledige, og for dem, der frygter at blive det. Det skal, kære kammerater, laves om – og det lover jeg, at vi efter valget vil kæmpe med alle de kræfter, vi har, for at sikre.

Om et øjeblik fortæller jeg, hvilken plan, vi har – men tillad mig først at minde om, hvorfor det endte, som det gjorde:

Før sidste valg kæmpede Dansk Folkeparti for at forringe dagpengene. Kristian Thulesen-Dahl fik ideen, plantede den hos Lars Løkke Rasmussen, som straks greb chancen til at forringe vilkårene for arbejdsløse. Løkke gik til De Radikale, der – desværre – også sagde ja. Vi kæmpede imod – sammen med SF og Enhedslisten – men flertallet var på plads.

Da vi overtog magten i 2011, var vi tvunget til at gennemføre og fortsætte dagpengeforringelserne, fordi De Radikale var med i det gamle forlig. Sådan er de faktiske vilkår i jernindustrien sommetider – og i sådan en situation er der kun to muligheder at forfølge:

Enten sige nej, det bliver uden os, miste regeringsmagten og forudse endnu flere forringelser – eller sige ok, den må vi bide i os, forsøge at dulme de værste konsekvenser, og se frem mod næste gang, vi vitterligt kan ændre det.

Sådan er det at være en tillidsmand og socialdemokrat. Man springer ikke af pladsen, fordi man får en på kassen. Så må vi op at stå igen og kæmpe for fællesskabet. Hvorfor? Fordi det er der ingen andre, der gør. Det er os, der leverer forbedringerne. Ikke altid så hurtigt vi gerne vil være. Men altid med det rette hjerte og med målet for øje.

Nu til det konkrete:

Socialdemokraterne lover – jeg lover – at vi efter et valg vil kæmpe med alle vores kræfter for en dagpengereform, som er bedre end den, vi har i dag.

Færre skal falde ud af systemet – og derfor handler det især om princippet om genoptjening. I dag er det princip ganske enkelt for hårdt. Vi skal gøre det nemmere – væsentlig nemmere – for den arbejdsløse at genoptjene retten til dagpenge. Der skal ganske enkelt færre timer til for igen at kunne opnå dagpenge – og der skal tages bedre hensyn til deltids- og sæsonarbejde. Det er vores mål.

Jeg ville gerne være mere præcis, men selv om det går fremad for Socialdemokratiet i disse måneder, ja, så kan vi næppe satse på at få flertal alene. Vi skal forhandle med andre – flere andre partier. Heriblandt vores regeringspartner. Alle os, der er samlet her i dag – fra fagbevægelsen og fra partiet – ved, at det er sådan, vi sikrer fremskridt:

Vi lægger vores mål frem – og så forhandler vi for at nå så langt, som vi kan.

Det er den opgave – som danskernes tillidsmand – jeg lover at påtage mig i forhold til dagpengene: At kæmpe for et mere retfærdigt system.

Og, ved I hvad:

Ét er sikkert – nemlig at vores dagpengesystem bliver bedre, hvis vi fortsat har magten efter valget. Jo stærkere, vi står, jo bedre kan vi kæmpe for sagen. Husk det, når valget snart kommer.

Tak fordi jeg måtte komme!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.