Dagpengealliance rammer både Thorning og Løkke

Af Rasmus Emborg
SE ALLE BLOGINDLÆG

En tæt alliance med SF bragte Socialdemokraterne og Helle Thorning-Schmidt til magten for fire år siden. Hvis det lykkes Thorning at genvinde magten, sker det langt hen af vejen på trods af SF.

I hver fald har det ikke bragt rød blok tættere på en fælles valgsejr, at SF og Dansk Folkeparti lørdag indgik en aftale om, at begge partier kun går med i en dagpengereform efter valget, hvis reformen indeholder en halvering af genoptjeningsperioden.

Et halveret genoptjeningskrav vil uundgåeligt medføre, at et nyt dagpengesystem kommer til at koste flere penge. Både Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen har afvist af øge udgifterne til dagpenge, og begge statsministerkandidater står derfor som de umiddelbare tabere af SF/DF-alliancen.

Men det er Thornings strategi, der mest direkte bliver ramt af den opsigtsvækkende aftale her på valgkampens fjerde dag.

For Socialdemokraterne er DF den reelle hovedmodstander i valgkampen. Partiets strategi bygger på en analyse af, at regeringsmagten ikke genvindes med mindre det lykkes at tilbageerobre en del af de S-vælgere, der er gået over til DF.

Skåret ind til benet kan man sige, at valget afgøres af de vælgere, der ligger mellem S og DF. Og mange af dem er meget optaget af dagpengesystemet.

Derfor benytter Socialdemokraterne da også enhver anledning til at fortælle, at det jo er Kristian Thulesen-Dahl, der står fadder til den nuværende dagpengeaftale, der er skyld i, at tusindvis af danskere er røget ud af dagpengesystemet.

Men med dagens alliance får Kristian Thulesen-Dahl en stor hjælpende hånd fra SF’s formand Pia Olsen Dyhr, der gør det sværere for Socialdemokraterne at udstille Thulesen som den store dagpenge-djævel.

Socialdemokraterne forsøger også at udnytte Lars Løkke Rasmussen lave personlige popularitet ved at fortælle vælgerne, at en stemme på DF er en stemme på Løkke som statsminister. Men med SF/DF-aftalen har vælgerne nu fået et klart signal om, at en stemme på DF også er en stemme på et nyt dagpengesystem.

Aftalen sætter en streg under, at det vigtigste for SF ikke er, hvem der bliver statsminister, men hvor mange stemmer partiet får. Og i den kamp er dagpengene en mærkesag. Sidste valgkamps loyalitet over Socialdemokraterne er væk, hvilket også kan få betydning efter et valg, hvor SF ikke skal forvente nogen særbehandling af statsministeren, hvis hun fortsat hedder Helle Thorning-Schmidt.

Derfor er der også stor sandsynlighed for, at SF står uden for, hvis en SR-regering skal stå i spidsen for en ny dagpengeaftale på ryggen af Dagpengekommissionens rapport. Det giver mulighed for at lave en bred aftale uden, at det koster flere penge.

Til gengæld bliver udfordringen langt større for Lars Løkke Rasmussen, hvis det er ham, der er statsminister. For den størrelse og indflydelse, som DF står til at få efter valget, bliver det meget vanskeligt for Løkke at lave en ny dagpengeaftale uden Thulesen – hvad enten DF sidder med i regeringen eller er støtteparti. Derfor klapper Venstre-formanden heller ikke i hænderne over dagens alliance.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.