Dagpenge-nøl kan koste rød blok sejr
Det nøl, der præger regeringen – og i særdeleshed beskæftigelsesministeren – i forhold til dagpengene, har allerede kostet dyrt.

Af David Trads
SE ALLE BLOGINDLÆG

Lad os begynde med en quiz.

Først det nemme spørgsmål: Har Danmark overhovedet en beskæftigelsesminister?

Svaret er ja!

Men nu bliver det svært: Hvad hedder personen?

Svaret er… Henrik Dam Kristensen!

Du er tilgivet, hvis du havde glemt svarene – for denne vandrepokal af en socialdemokratisk minister, der falder i et med tapetet uanset, hvilket af de nu i alt fem ministerier, han har haft ansvaret for, har stort set ikke sagt noget politisk, siden han overtog sin nuværende post i oktober sidste år.

DEN SAG, der måske er allervigtigst for SR-regeringens overlevelse – nemlig at finde en løsning på de alt for mange, der falder ud af dagpengesystemet – er han således tavs som graven om.

I Politiken i dag (15. april) afviser han at kommentere sagen, indtil Dagpengekommissionen engang i efteråret (efter valget!) kommer med dets betænkning.

Fagbevægelsens spritnye forslag, der blandt andet ville føre til en kortere genoptjeningsperiode, har han ingen holdning til:

"Men du er politiker," minder journalisten Dam om.

"Hvad er din holdning til forslaget?"

"Min holdning er," svarer ministeren, "at det er et af mange forslag, som jeg har hørt."

”Tja, goddag-mand-økseskaft," tænker jeg!

ENHVER, der nogensinde har været i nærheden af et menneske, der har mistet sit arbejde eller er nervøs for at ryge ud, ved, at de forringelser af dagpengene, som den siddende regering står for, er altafgørende for dem og deres liv.

Forskellen på dagpengesats og kontanthjælp er kolossal – og for de 50.000, som allerede er røget ned på den lave overførsel, er det selvsagt uforståeligt, at den ansvarlige minister taler sort.

LO og FTF, de to store lønmodtagerorganisationer, der tilsammen repræsenterer 1,5 millioner danskere, er i dag kommet med et konkret forslag – en slags valgudspil.

MÅLET ER AT HINDRE, at tusinder og atter tusinder ryger ud af dagpengesystemet. Det vigtigste element i forslaget er, at det skal være nemmere at genoptjene retten til dagpenge, forklarer Harald Børsting, LO-formanden:

”Tankegangen er, at man skal have en kortere genoptjening, som så måske også giver en kortere dagpengeperiode. Hvis du for eksempel arbejder to måneder, optjener du måske fire måneders dagpengeret. Eller hvis du arbejder tre, optjener du seks.”

BØRSTING ER TRÆT AF, at småjob og kortidsjob i dag ikke rigtigt nytter noget i forhold til at genoptjene dagpengeretten. Af samme årsag går disse job typisk til udenlandsk arbejdskraft.

Forslaget er ikke noget ultimatum, men et konstruktivt forslag til, hvordan pokker SR-regeringen kommer ud af dets måske største problem op til det valg, der kan komme når-som-helst.

Det nøl, der præger regeringen – og i særdeleshed beskæftigelsesministeren – i forhold til dagpengene, har allerede kostet dyrt. Kernevælgere er desillusionerede – og de vælgere, der for at vinde valget simpelthen skal vindes tilbage fra Dansk Folkeparti til især Socialdemokratiet, har gode argumenter for at blive, hvor de er.

Man skulle i øvrigt tro, at Henrik Dam Kristensen – af alle socialdemokrater – er klar over, hvor farligt det er at nøle med at komme med løsninger på de problemer, som vælgerne er allermest optaget af:

Tilbage i 2001, da han var socialminister i Nyrup-regeringen, var han – sammen med Karen Jespersen, dengang S-indenrigsminister – sat til at udarbejde og præsentere et udspil om udlændinge midt i valgkampen.

DET BLEV EN EPISK KATASTROFE, da Dam nøjedes med at fortælle, at partiet nok skulle komme med en plan … efter valget.

Den troede vælgerne naturligvis ikke på  dengang – og Dam & Co. er i overhængende fare for at gentage fejlen igen i år, hvis de heller ikke denne gang kan levere en politik på det spørgsmål, der optager så mange – nemlig dagpenge-spørgsmålet.

Kom nu i gang!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.