Dagpenge-frygt: Det skræmmer flest HK'ere ved tanken om ledighed

Frygten for lavvande i husholdningskassen er noget af det, der skræmmer flest, ved tanken om at blive arbejdsløs. Det viser en ny undersøgelse blandt HK-medlemmer.
Dagpengesystemet virker for rigtig mange mennesker mere som en fælde end som den trampolin, det i virkeligheden burde fungere som, mener formand for HK/Privat Simon Tøgern.
Dagpengesystemet virker for rigtig mange mennesker mere som en fælde end som den trampolin, det i virkeligheden burde fungere som, mener formand for HK/Privat Simon Tøgern. Foto: Scanpix arkiv

Frygten for lavvande i husholdningskassen er noget af det, der skræmmer flest, ved tanken om at blive arbejdsløs. 

I hvert fald, hvis man skal tro en ny undersøgelse fra HK/Privat og analyseinstituttet Epinion.

Ud af næsten 1.300 adspurgte medlemmer af HK/Privat svarer 54 procent, at ”Manglende indkomst" er det, der gør dem mest utrygge ved tanken om at blive arbejdsløs.

Det overrasker ikke formand for HK/Privat Simon Tøgern, som mener, at utrygheden i høj grad hænger sammen med strammere dagpengeregler. 

- Selvom ledigheden falder, så er folk stadig bekymrede over en arbejdsløshedsituation - først og fremmest fordi, kompensationsgraden på dagpenge er så lille, som den er i dag. Det har vi sagt hele tiden, men politikerne har jo vendt det døve øre til med beslutninger, der udhuler værdien af dagpengene, siger han til Avisen.dk.  

Udmeldingen kommer på dagen, hvor regeringen sammen med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har vedtaget den lov, der skal føre den nye dagpengereform ud i livet. 

Mangler værktøjer

Simon Tøgern hæfter sig samtidig ved, at det hos tæt på en fjerdedel af de adspurgte er "Frygten for at forblive ledig," der fylder mest. 

- Det er jo fordi, at dagpengesystemet for rigtig mange mennesker mere virker som en fælde end som den trampolin, det i virkeligheden burde fungere som. Dagpengesystemet skulle give folk nogle værktøjer, så de kunne komme videre med deres arbejdsliv og ikke anbringe dem i alle mulige ligegyldige øvelser, siger han. 

Ifølge formanden for HK/Privat går der for meget tid med aktivering og samtaler i stedet for at give folk nogle reelle uddannelsesmuligheder, så de kan komme videre.

Flere skal føle sig trygge 

I undersøgelsen svarer en ud af ti af de adspurgte, at der ikke er noget, der gør dem utrygge ved tanken om at blive arbejdsløs. 

Men det tal burde være langt højere, mener Simon Tøgern og konkluderer: 

- At det kun er ti procent, der føler sig trygge, understreger signalet om, at både kompensationsgraden og de muligheder systemet giver for at komme videre ikke er stærke og tydelige nok. 

Se her, hvad de nye dagpengeregler betyder for dig.

Fakta: Det frygter vi mest ved arbejdsløshed

HK/Privat og Epinion har spurgt 1.287 repræsentativt udvalgte medlemmer ”Hvad gør dig mest utryg ved tanken om at blive arbejdsløs?”

  • 54 procent svarer ”Manglende indkomst”.
  • 23 procent svarer ”Frygten for at forblive ledig”.
  • 10 procent svarer ”Der er ikke noget, der gør mig utryg ved tanken om at blive arbejdsløs”.
  • 9 procent svarer ”Andet”. Det dækker blandt andet over magtesløshed, svært ved at finde job på grund af (forholdsvis høj) alder og aktiveringssystemet generelt.
  • 2 procent svarer ”Ved ikke”.
  • 1 procent svarer ”At blive set ned på af min omgangskreds”.

Kilde: HK/Privat

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.