Dagpenge er blevet 20 procent ringere på 20 år

Ny analyse viser, at forskellen mellem løn og dagpenge bliver stadig større.
- Det er himmelråbende, at sygeplejersker, fysioterapeuter og andre store grupper af lønmodtagere, der ikke er højtlønnede, kun får en dækning på 50 procent af deres løn, hvis de er så uheldige at blive afskediget, siger Anni Pilgaard, der er formand for Danske Sundhedsorganisationers A-kasse, til Ugebrevet A4.
- Det er himmelråbende, at sygeplejersker, fysioterapeuter og andre store grupper af lønmodtagere, der ikke er højtlønnede, kun får en dækning på 50 procent af deres løn, hvis de er så uheldige at blive afskediget, siger Anni Pilgaard, der er formand for Danske Sundhedsorganisationers A-kasse, til Ugebrevet A4. Foto: Scanpix/arkiv

Dagpengedækningen for en gennemsnitlig dansk lønmodtager er faldet med en femtedel siden 1995. Ledere i a-kasser advarer om, at dagpengesystemet med regeringens 2015-plan vil blive yderligere svækket, og at lønmodtagere kan fristes til at droppe a-kassen og i stedet tegne private forsikringer.

I gennemsnit fik danske lønmodtagere i 1995 dækket 61 procent af deres indkomst i dagpenge, hvis de blev ledige. I 2014 var dækningen faldet med en femtedel til til 49 procent.

Det skriver Ugebrevet A4 på baggrund af en ny analyse fra Danske Sundhedsorganisationers A-kasse og tænketanken Cevea.

- Det er himmelråbende, at sygeplejersker, fysioterapeuter og andre store grupper af lønmodtagere, der ikke er højtlønnede, kun får en dækning på 50 procent af deres løn, hvis de er så uheldige at blive afskediget. Det er virkelig alarmerende, at dækningsgraden af dagpenge er faldet så meget, for det kan gøre systemet mindre attraktivt for mange, siger Anni Pilgaard, der er formand for Danske Sundhedsorganisationers A-kasse, til Ugebrevet A4.

Også forretningsfører for Danmarks største a-kasse, 3F's a-kasse med en kvart million medlemmer, Eva Obdrup råber vagt i gevær. Hun peger på, at regeringens 2025-plan lægger op til en lavere regulering af overførselsindkomster inklusive dagpengesatsen, så en arbejdsløs murer eller laborant på dagpenge vil komme til at halte yderligere to procent efter lønudviklingen.

Konsekvensen af den forringede dagpengedækning kan blive et mindre dynamisk arbejdsmarked. Det mener direktør Kristian Weise i tænketanken Cevea.

- Når dagpengene bliver mindre værd, vil nogle grupper forsøge at sikre sig gennem overenskomstsystemet ved at forhandle sig frem til længere opsigelsesvarsler og attraktive fratrædelsesgodtgørelser. Det kan man ikke fortænke dem i, men på bundlinjen er det med til at ødelægge vores nuværende system, siger han.

Kristian Weise noterer, at forringelserne af dagpengene også kan ødelægge fleksibiliteten, så danske lønmodtagere får mindre lyst til at skifte job, ligesom det vil blive dyrere for arbejdsgiverne at skille sig af med folk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.