Dagpenge-advarsel: "Glidebane" truer den danske model

For første gang i næsten 50 år tages hensyn til de lediges personlige, sociale situation. Og det er en glidebane, mener ekspert.
Vi risikerer nu en glidebane, siger professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet til Jyllands-Posten.
Vi risikerer nu en glidebane, siger professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet til Jyllands-Posten. Foto: Linda Kastrup / Scanpix

Eksperter og topfolk i fagbevægelsen advarer om, at Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti med den nye dagpengeaftale bryder et historisk princip, der kan underminere hele den danske model, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det sker, fordi dimittenders ydelse sænkes, men kun for ikke-forsørgere. Dimittender med børn får derimod lov til at blive på den nuværende sats. Dermed skal der i dagpengesystemet for første gang i næsten 50 år tages hensyn til de lediges personlige, sociale situation. Hidtil har det været forbeholdt sociale ydelser som for eksempel kontanthjælpen.

- I dagpengesystemet forsikrer man sig imod at blive arbejdsløs, på samme måde som en brandforsikring. Sociale overvejelser bryder med det princip. Vi risikerer nu en glidebane, hvor trængselskriterier breder sig i dagpengesystemet, siger professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet til Jyllands-Posten.

Det kan erodere opbakningen til forsikringsprincippet og kan få fagbevægelsen til at stille krav om aftrædelsesgodtgørelser og længere opsigelsesperioder.

- Og så er den danske model røget, siger Jørgensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.