Dårlig til at huske navne? Sådan skal du gøre

Alice, Stine, Lise – nej, det var ikke et af de navne. Du har ikke den fjerneste anelse om, hvad kvinden foran dig hedder. Du ved, at det om lidt bliver pinligt. Lyder det bekendt?
Skab en association til navnet. Hvis hun fx hedder Lise, kan du tænke på flise.
Skab en association til navnet. Hvis hun fx hedder Lise, kan du tænke på flise. Foto: Scanpix

Af Lisbeth Madsen, Aller Media

En større reception eller et selskab kan godt føles som et mareridt for folk, der er dårlige til at huske navne. Det kan hurtigt udvikle sig småpinligt, især hvis dem man står og taler med tilsyneladende ikke lider af samme hukommelsesproblem. 

Mike Byster, som selv har skabt sine egne hukommelses- og indlæringsteknikker, kommer til Psychologytoday.com med tre gode råd til, hvordan du bliver en mester til at huske navne i forskellige forbindelser.

Se 12 øvelser der giver dig en bedre hukommelse på Femina.dk

1) Lyt til hvad der bliver sagt

Når du mener, at du ikke kan huske folks navne, så er virkeligheden i mange tilfælde, at du ikke har hørt ordentligt efter, da navnet blev nævnt. Så vær nærværende, når navnet bliver sagt, og hvis du ikke hører det ordentligt første gang, så bed om at få det gentaget.

Det er helt naturligt, at vi sorterer i de informationer, der kommer ind, og især hvis vi ikke mener, at vi vil møde personen igen, så vil vi automatisk finde det irrelevant at lytte efter. Men så er det, at de pinlige situationer kan opstå senere i forløbet, eller næste gang I alligevel mødes igen.

Derfor snakker du højt med dig selv. Tjek, hvorfor det er helt normalt, på Femina.dk

2) Skab en association til lyden af navnet

Når en person præsenterer sit navn, kan en husketeknik være at skabe en association til navnet. Noget der minder om ordlyden i navnet.

Byster foreslår selv, at associationen ’by the stairs’ kan benyttes til at huske hans efternavn. Det vil få dig til at forestille dig, at han står ved en trappe og gøre det lettere for dig at indprente dig navnet.

Du må gerne være kreativ, og du behøver ikke at finde et ord til hver stavelse i navnet. Øvelse vil gøre det lettere for dig med tiden.

Chokolade kan hjælpe mod hukommelsesproblemer. Læs mere om chokoladens fordele på Soendag.dk

3) Bemærk et fysisk særkende

Vær opmærksom, når en person præsenterer sig. Læg mærke til en detalje ved ham eller hende, som du kan forbinde personen med senere. Det kan være noget særligt ved deres ansigt, eller noget særligt ved det tøj, de har på.

Det handler ikke om, at du skal dømme folk på deres skæve næse eller grimme bluse, men du har brug for et særkende, som gør, at de printer sig fast i din hukommelse, hvorved du også meget lettere husker deres navne på et andet tidspunkt.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.