Dårlig ånde? Mundskyl kan gøre det værre

Du risikerer en fæl drageånde, hvis du bruger for meget mundskyld - eller hvis du ligefrem erstatter tandbørsten med gurgleriet.
Mundskyl frisker op - men er faktisk ikke det smarteste at bruge.
Mundskyl frisker op - men er faktisk ikke det smarteste at bruge. Foto: SCANPIX arkiv

Af Lisbeth Madsen, Aller Media

De fleste mennesker foragter tanken om, at de render rundt med dårlig ånde, så mundskyl, der skulle kunne fjerne problemet, er populært. Men det kan for det første give dig falsk tryghed, for det andet spolere din foregående tandbørstning og for det tredje resultere i endnu dårligere ånde.

- Der er belæg for, at mundskyl har en vis klinisk effekt i forhold til at mindske niveauet af plak, men kun en smule. Så jeg vil sige, ja, det kan hjælpe, men det kan aldrig være en erstatning den mekaniske brug af en tandbørste for at få tænder og gummer gjort rene, siger Damien Wamsley, der professor og videnskabelig rådgiver for British Dental Association til Dailymail.co.uk.

Her er 8 tegn på demens, du skal holde øje med: Se hvilke på Soendag.dk

Du tror, du har gjort noget ekstra godt

Et af de store problemer opstår, hvis du bruger mundskyl umiddelbart efter, du har børstet tænder, for så risikerer du at ødelægge effekten af den flour, du netop har skrubbet tænder i. Deraf den falske tryghed.

- Nogle gange kan der opstå en interaktion imellem kemikalierne i mundskyllevæsken og kemikalierne i tandpastaen, og det betyder, at de ophæver hinandens fordele. Det er, hvorfor folk bør vente mindst en halv time mellem tandbørstning og mundskylning, siger tandlæge Phil Stemmer fra Fresh Breath Centre i London til Dailymail.com.

Her er 11 myter om brystkræft, du skal kende: Se dem på Soendag.dk

Fjerner flouren fra tænderne

Derudover tilføjer Sally Goss, der er tandplejer ved Harley Street Dental Studio i London, at en omgang mundskyl efter tandpasta vil fjerne flouren fra tænderne, som ellers skal give en langvarig beskyttelse.

(artiklen fortsætter under boxen)

Se også:

- Visse mundskyllevæsker indeholder flour, og det er fint med begge dele, men det er mere effektivt at bruge en tandbørste, da du får det direkte på tænderne i stedet for at hvirvle det rundt i munden, siger hun til Dailymail.co.uk.

Læs her, hvordan du og hele familien kan få glæde af LCHF: Se dem på Soendag.dk

Giver dig flere bakterier i munden

At mundskyllevæsken ligefrem indirekte kan være skyld en ubehagelig ånde, er måske noget af det, der kan afskrække de fleste fra at bruge det. Heldigvis er det kun visse typer, der kan være skyld i det, og der findes få alternativer.

- Personligt foretrækker jeg den alkoholfrie slags. Alkohol kan have en udtørrende effekt i munden, og det kan gøre dårlig ånde værre, fordi det giver grobund for ophobningen af bakterier, som leder til dårlig ånde, siger Phil Stemmer.

Hjælper ikke mod dårlig ånde

Han forklarer i øvrigt videre, at hvis du reelt lider af dårlig ånde, så vil mundskyl næppe kurere dit problem. Få i stedet din tandlæge til at efterse din mund for at finde ud af, hvor problemet med bakterier er opstået, opfordrer han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.