DA dumper reform af førtidspension: "Det er bare ikke godt nok"

Førtidspensionsreformen fra 2013 er ikke god nok, lyder det fra Dansk Arbejdsgiverforening.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard (V) er i dag kaldt i samråd om førtidspensionsreformen.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard (V) er i dag kaldt i samråd om førtidspensionsreformen. Foto: Erik Refner/Scanpix/arkiv

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er langt fra tilfreds med den omfattende reform af førtidspensionen fra 2013.

Det skriver TV 2.

Reformen trådte i kraft den 1. januar 2013 og skulle blandt andet sikre, at flere ved hjælp af skræddersyede ressourceforløb blev fastholdt på arbejdsmarkedet.

Men tal, som DA har trukket fra Beskæftigelsesministeriets eget system, viser, at det kun er 49 personer ud af 1.831, der har fået et regulært arbejde efter et afsluttet ressourceforløb. 936 personer - svarende til 51,1 procent - har på trods af ressourceforløb fået tilkendt førtidspension.

- Intentionen var at flytte nogle fra førtidspension til ressourceforløb, som var et midlertidigt forløb, og som skulle udvikle arbejdsevnen gradvist, så de på sigt kunne komme i job. Det er ikke lykkedes, og det er bare ikke godt nok, siger Maria Bille Høeg, der er chefkonsulent i DA, til TV 2.

Trænger til et eftersyn

Derfor mener DA, at der er på tide med et eftersyn af reformen, der blev indgået i 2012, mens S-formand Mette Frederiksen var beskæftigelsesminister i den daværende S-R-SF-regering. Også Venstre, Konservative og Liberal Alliance var med i reformen.

Maria Bille Høeg mener, at man skal se på kvaliteten af ressourceforløbene, ligesom man skal sikre, at de bliver mere virksomhedsrettede. DA mener også, at et praktikforløb i en virksomhed skal ske sideløbende og ikke separat fra et andre forløb som eksempelvis psykologbehandling. Og så er det også et problem, at ressourceforløbene kan vare mellem et og fem år, lyder det fra DA.

- Det er alt for lang tid. Det ville være fint at bryde forløbene op i mindre forløb af kortere varighed, så vi kan evaluere personens arbejdsevne på det pågældende tidspunkt. Det er spild af ressourcer at parkere personer i forløb i fem år, når det ikke bringer dem tættere på arbejdsmarkedet, siger Maria Bille Høeg.

Torsten Gejl fra Alternativet har kaldt beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i samråd om ressourceforløb i dag. Her skal ministeren blandt andet forholde sig til effekten af førtidspensionsreformen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.