Cyklister truer: "Jeg håber, at du dør i trafikken"

Næsten 75 procent af bilister, forgængere og cyklister, siger, at de på et tidspunkt har været udsat for vrede fra cyklister i København.
- Det er helt uantageligt. Det er noget, vi skal til livs, siger direktør i Cyklistforbundet Klaus Bondam til Politiken om resultaterne for København.
- Det er helt uantageligt. Det er noget, vi skal til livs, siger direktør i Cyklistforbundet Klaus Bondam til Politiken om resultaterne for København. Jens Thaysen/Scanpix

Bløde trafikanter står ikke tilbage, når det gælder at bruge hårde ord. Det viser en undersøgelse fra Cyklistforbundet, som har spurgt danske trafikanter, hvordan de oplever cyklisters adfærd. Og aggressionerne fyger gennem luften - især i hovedstaden, skriver Politiken lørdag.

Eksempelvis fortæller 26-årige Laura, hvordan en cyklist råbte: "Jeg håber, at du dør i trafikken!" til hende. "Jeg blev helt bange", siger hun i undersøgelsen.

Næsten 75 procent af trafikanterne, både bilister, forgængere og cyklister, siger, at de på et tidspunkt har været udsat for vrede fra cyklister i København. I resten af landet er det omkring 55 procent.

- Det er helt uantageligt. Det er noget, vi skal til livs, siger direktør i Cyklistforbundet Klaus Bondam til Politiken om resultaterne for København.

De viser, at 60 procent har oplevet tilråb, 40 procent har fået fingeren, 11 procent har modtaget trusler, og 14 procent har oplevet, at der blev slået eller sparket på deres køretøj.

Vejvrede er indtil nu mest beskrevet som et fænomen blandt bilister, men med de nye tal konstaterer seniorforsker og trafikpsykolog Mette Møller fra DTU Transport, at cyklisterne er godt med.

- Det er første gang, der sættes tal på, at cyklister også kan reagere vredt på vejene. Og man må sige, at det er et forholdsvis stort antal, hvis over halvdelen af trafikanterne på landsplan har oplevet vrede cyklister. Selv om en del af det kun handler om at råbe, er man med til at skabe en dårlig stemning, og det smitter. Vi er jo flokdyr, siger Mette Møller til Politiken.

Især trusler i trafikken er ubehagelige, ulovlige og burde slet ikke finde sted, mener professor i psykologi og forfatter til bogen 'Vrede' Thomas Nielsen.

- Trusler er meget værre end et udråb, for de bliver siddende i sindet. Når man truer, er det for at skræmme og nedkæmpe den anden, og det er helt urimeligt, siger Thomas Nielsen til Politiken.

Han påpeger, at nye generationer ikke som tidligere har lært at undertrykke vredesudbrud eller lade være med at udtrykke vrede med trusler.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.