CPR-koks: Udrejste udlændinge beholder rettigheder i Danmark

Kommuner vil have ændret reglerne, så de ikke skal betale ydelser til udrejste udlændinge.
Når udlændinge fejlagtigt ikke bliver frameldt CPR-registret, beholder de rettigheder, som de ikke burde have.
Når udlændinge fejlagtigt ikke bliver frameldt CPR-registret, beholder de rettigheder, som de ikke burde have. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Scanpix/arkiv

Omkring 7.000 udlændinge glemte sidste år at fortælle folkeregistret, at de forlod Danmark. Det betyder, at de bevarer CPR-nummeret og har ret til ydelser som kan koste kommunerne dyrt, lyder det fra Aarhus og Københavns kommuner. De vil derfor have reglerne ændret.

Det skriver Ugebrevet A4.

- CPR-registret danner grundlag for mange ting også udbetaling af sociale ydelser. Det er vigtigt, at folk registrerer sig korrekt, siger chef for Folkeregistret i København Trine Margrethe Axelsen Oliveri.

København har for øjeblikket 2.300 sager, hvor folk højst sandsynligt er flyttet væk. Og sidste år opdagede folkeregisterkontoret i Aarhus Kommune omkring 900 personer, som havde et CPR- nummer, men ikke længere var i landet.

Danmarks Statistik vurderer, at i alt 7-8000 udenlandske studerende og arbejdstagere ikke blev registreret korrekt i udvandringsstatistikken. Hvad den samlede omkostning er, vides ikke.

Når udlændinge fejlagtigt ikke bliver frameldt CPR-registret, beholder de rettigheder, som de ikke burde have. Det gælder eksempelvis gratis lægehjælp, optjening af ret til folkepension, stemmeret ved kommunalvalg samt gratis lægehjælp. Praktiserende læger modtager et fast grundbeløb pr. tilmeldt patient og kan således også få betaling for kunder, der for længst har forladt landet.

Udbetaling Danmark fortæller, at registreringen i CPR også er relevant for en række ydelser. Det gælder blandt andet børnecheck, barselsdagpenge og børnetilskud. Er udlændingene rejst ud af landet, kan det tyde på, at de ikke længere har ret til ydelserne. Udbetaling Danmark bruger dog ikke kun oplysninger fra CPR-registret men samarbejder også med andre myndigheder.

København og Århus kommuner har ansøgt Social og Indenrigsministeriet om at få lov til at se bort fra folkeregister-lovgivning som led i frikommuneforsøget, så udrejste udlændinge kan slettes hurtigere.

Social og indenrigsminister Karen Ellemann (V) ønsker ikke at kommentere sagen overfor Ugebrevet A4, men Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen er positiv.

- Det er et udmærket forslag, der burde bredes ud til at gælde alle midlertidige opholdstilladelser. Det er logisk, at man kun har et cpr-nummer, så længe man har midlertidig opholdstilladelse, siger han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.