Corydon: Her er mine ønsker til et nyt dagpenge-system

Bjarne Corydon (S) erklærer sig åben for fundamentale ændringer af dagpengesystemet, når Dagpengekommissionen har gjort sit arbejde færdigt.
- Grundproblemet er manglen på tryghed. Både fordi der er for mange, der er faldet ud af dagpengesystemet, men også fordi mange ledige har svært ved at genoptjene retten til dagpenge, når de så formår at kæmpe sig tilbage på arbejdsmarkedet, siger Bjarne Corydon.
- Grundproblemet er manglen på tryghed. Både fordi der er for mange, der er faldet ud af dagpengesystemet, men også fordi mange ledige har svært ved at genoptjene retten til dagpenge, når de så formår at kæmpe sig tilbage på arbejdsmarkedet, siger Bjarne Corydon. Foto: Henning Bagger/arkiv/Scanpix

Et bredt flertal i det nye folketing skal vedtage et grundlæggende nyt dagpengesystem, når Dagpengekommissionen har afleveret sine anbefalinger. Sådan lyder forhåbningerne fra finansminister Bjarne Corydon (S) i et interview med Ugebrevet A4.

- Jeg er jo blevet så gammel og erfaren, så jeg doserer mine håb omhyggeligt. Men for mig vil det da være et fuldstændigt ideelt forløb, hvis man fra kommissionen inklusiv parternes side kan lægge noget frem, der peger politikerne i en meget entydig retning, som vi så kan samles bredt om. Det vil være en meget flot afslutning på et forløb, som set fra næsten alle vinkler har været hårdt og negativ i forhold til hele dagpengesystemet, siger finansministeren til Ugebrevet A4.

Mangler tryghed

Han peger på den utryghed, der præger for mange både arbejdende og ledige danskere.

- Grundproblemet er manglen på tryghed. Både fordi der er for mange, der er faldet ud af dagpengesystemet, men også fordi mange ledige har svært ved at genoptjene retten til dagpenge, når de så formår at kæmpe sig tilbage på arbejdsmarkedet. Dermed er den tryghed, som man gerne vil have i sit arbejdsliv der ikke - uanset om man er i job eller ledig, og det skal vi da have på bordet, siger Bjarne Corydon.

Udover et nærmere blik på det 52 uger lange genoptjeningskrav mener finansministeren, det er værd at overveje blandt andet differentieret dagpengeperiode til unge og ældre ledige. Samtidig skal dagpengesystemet i højere grad matche det moderne arbejdsmarked, hvor mange lønmodtagere i perioder er på deltid eller har kortvarige ansættelser, lyder fra Bjarne Corydon.

Yderst relevant at finde løsning

- Indimellem kan man få det indtryk, at fornuften ved at gøre det, der er rigtigt for én selv – nemlig at tage et hvilket som helst job i stedet for at være ledig - bliver slået i stykker af den måde, som systemet er indrettet på, siger han og fortsætter:

- I dag er vores dagpengesystem indrettet sådan, at man kan vige tilbage fra at tage et deltidsjob eller en kort ansættelse, fordi man skæver til, om det stiller en ringere i forhold til dagpengebeskyttelse. Det problem er yderst relevant at få gennemlyst og finde en løsning på.

Til gengæld flirter han ikke med ideen om en dagpengeperiode, der følger konjunkturerne, således at arbejdsløse kan se frem til flere år på dagpenge i krisetider og kortere tid på dagpenge, når der er vækst og fremgang.

- Det er sådan en appellerende idé set fra oven, men personligt kan jeg godt være lidt skeptisk. Jeg tror, at det bliver vanskeligt i praksis at nå frem til, hvornår man skal sætte dagpengeperioden op og ned. Men jeg forventer helt bestemt, at kommissionen giver sit sagkyndige bud på, om det kan fungere i praksis eller ej, siger han.

Visker tavlen ren

I det hele taget lægger Bjarne Corydon op til at viske tavlen ren og samle et bredt flertal i Folketinget bag et totalt anderledes, men afgjort mere attraktivt dagpengesystem end det, vi kender i dag.

- Jeg har en ret stor forventning om, at kommissionen går helt i bund med det her arbejde, og at det, man lægger på bordet for et nyt folketing, bliver reelt nyt i forhold til det, vi kender,siger han til Ugebrevet A4.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.