Coloplast tjente kassen: Rykkede job mod øst

Ungarns regering gav stort millionbeløb i støtte til Coloplast, da virksomheden rykkede 600 arbejdspladser fra Danmark til Ungarn.
Coloplast er endt i en penibel situation i Ungarn.
Coloplast er endt i en penibel situation i Ungarn. Foto: Scanpix

De seneste år har Coloplast flyttet 600 arbejdspladser fra Danmark til Ungarn. Fyringerne har ramt hårdt i Nordsjælland, hvor hundredvis af danskere mistede deres arbejde.

Men det var ikke blot lavere løn, der fik ledelsen i Coloplast til at flytte job ud af landet.

Medico-giganten fik samtidig 127 millioner kroner i statsstøtte fra den ungarske regering til sine fabrikker i Ungarn. Det afslører en opgørelse fra EU-Kommissionen, skriver Fagbladet 3F.

Dermed har Coloplast modtaget over 170 millioner i offentlige midler, idet Fagbladet 3F tidligere har afdækket, at Coloplast også modtog 45 millioner kroner i EU-støtte til produktionen i Ungarn.

Formanden for 3F's industrigruppe, Mads Andersen, er frustreret over, at danske virksomheder får støtte til udflytning.

- Det er forkert at bruge skattekroner på at flytte arbejdspladser. Og man skulle tro, at de virksomheder havde råd til at flytte ud alligevel, siger Mads Andersen.

Coloplast laver hospitalsudstyr og havde sidste år overskud på mere end 2,5 milliarder kroner.

Hovedaktionæren i Coloplast, Niels Peter Louis Hansen, er Danmarks tredjerigeste. Han har en anslået formue på 38 milliarder kroner.

Niels Peter Louis Hansen har ikke ønsket at deltage i et interview om de offentlige midler, hans virksomhed har modtaget. Heller ikke Allan Rasmussen, koncerndirektør i Coloplast, har ønsket at være med i et interview.

Men i en mail forklarer Allan Rasmussen, hvorfor Coloplast søger om offentlige tilskud:

- Vi opererer ligesom vores konkurrenter på de markedsvilkår, som er gældende i de lande, hvor vi driver virksomhed. Og i det omfang det er muligt at søge midler til investeringer i produktion, benytter vi os af det, forklarer han.

Allan Rasmussen slår fast, at de offentlige tilskud ikke har været afgørende for, at Coloplast flyttede en stor del af deres produktion til Ungarn.

Synes I, det er fair, at I får offentlig støtte fra Ungarn til den produktion, I har flyttet fra Danmark?

- Jeg synes, at det er fair, at vi opererer på de samme markedsvilkår som vores konkurrenter. Og i det omfang støtteordninger er tilgængelige for os og vores konkurrenter, vælger vi selvfølgelig at benytte dem, skriver Allan Rasmussen.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.