Cola-myte aflivet

Skal du eller skal du ikke drikke cola, hvis du er slået ud af omgangssyge? Eksperterne er enige.
Skal du drikke cola, hvis du er syg?
Skal du drikke cola, hvis du er syg? Foto: Scanpix/arkiv

"Har du husket at drikke cola?"

Sådan er du nok blevet spurgt de første mange gange i dit liv, hvis du har været syg og har haft diarré.

Husrådet lyder nemlig, at vi skal drikke cola, hvis vi er syge. Men det er altså et råd, som ikke holder 100 procent i virkeligheden, har overlæge og professor Bente Klarlund tidligere fortalt til Politiken.dk

- Det er en meget sejlivet myte, at cola er et godt middel både mod tømmermænd og mavekneb. Men der er ingen aktive stoffer i cola, som virker smertestillende eller stopper diarré, fortæller hun.

Hun forklarer, at cola måske kan give en mere behagelig følelse i maven, hvis du er syg med kvalme. Men det er også det - den kan ikke gå ind og slå bakterier ihjel:

- Men cola i sig selv kan ikke slå bakterier ihjel, selv om det er en meget sur væske med pH-værdi på 3-4. Mavens egen pH-værdi er nemlig helt nede på 1.

Det eneste cola faktisk kan hjælpe på er dehydrering, men her er vand altså meget bedre at drikke, forklarer lægen.

Sodavand kan nemlig være med til at forværre din diarré og det samme kan mælkeprodukter.

Drik den i fortyndet udgave

Overlæge, dr. med. og speciallæge i medicinske mave-tarm-sygdomme Steffen Friis er enig i, at cola som sådan ikke gør noget godt for din sygdom. Men han mener dog, at du godt kan drikke det, hvis du virkelig er dehydreret.

- Man mister meget og faktisk hurtigt væske og vigtige mineraler, når man har diarré. Og der kan for eksempel en cola hjælpe, fordi den indeholder både væske, sukker, salte og så bikarbonat, har han tidligere sagt til Samvirke.dk

Men du skal ikke drikke colaen ren, råder han.

Den skal blandes op med vand, fordi den indeholder så meget sukker, at det kan forværre diarré især hos børn. 

Holdningen er altså klar. Cola hjælper dig ikke over din sygdom, men den kan drikkes mod dehydrering, hvis den blandes op med vand. Men med mindre du er meget syg, kan du også nøjes med at drikke ren vand. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.