Claus Hjorts vilde nedtur: "Mange vælgere oplever ham som lige lovlig arrogant"

Vælgernes tillid til at finansminister Claus Hjort Frederiksen evner at forvalte sit embede høvler mod afgrunden.
Vælgerne giver efter fem måneder markant lavere karakter til finansminister Claus Hjort.
Vælgerne giver efter fem måneder markant lavere karakter til finansminister Claus Hjort.
Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Finansministerposten er et af landets fornemmeste ministerposter. Men det er også øretævernes holdeplads. Det må finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) sande.

I en ny måling, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4 og Avisen.dk i forbindelse med regeringens etårs fødselsdag, giver danskerne Claus Hjort Frederiksen karakteren 2,6 på 7-trinsskalaen for finansministerens evne til at forvalte sit embede og være en dygtig og troværdig minister og politiker.

I december 2015 fik han karakteren 3,9 i en lignende måling. På fem måneder har Claus Hjort Frederiksen altså oplevet en tilbagegang på 33 procent.

Til sammenligning har danskerne i samme periode sendt hele ministerholdet ned med 13,2 procent til en gennemsnitskarakter på 3,3 - den laveste i målingens historie.

Se alle ministrenes karakterer her.

Ingen stor billetsælger

Claus Hjort Frederiksen tager dermed den suverænt største rutsjetur blandt ministrene, og det kommer ikke som den store overraskelse for politisk kommentator Hans Engell:

- Det handler jo nok om, at mange vælgere oplever ham som lige lovlig arrogant, lyder vurderingen fra den tidligere konservative minister.

Han giver som eksempel finansministerens bemærkning til kommunerne om, at han aldrig hører andet en jammer fra dem.

- Og så må vi jo så sige, han har jo aldrig været nogen stor billetsælger. Claus Hjort har aldrig været en, der scorede kassen med personlige stemmer. Han har altid ligget lavt, så det er der sådan set ikke noget mærkeligt i, siger Hans Engell.

Alle mod Claus Hjort

Det har på heller ingen måder været noget roligt farvand, som finansministeren har skullet navigere i, siden han overtog roret i Finansministeriet efter regeringsskiftet for et år siden.

- Alle sager ender på hans bord. Og det var nogle meget svære finanslovs-forhandlinger. Alle var mere eller mindre utilfredse, siger Hans Engell og tilføjer:

- Problemet er, at meget få har forladt hans forhandlingsbord tilfredse, og det kaster jo et eller andet billede af, at ministeren er svær og vanskelig.

Hvad mener du om Løkke og Co.'s præstationer? Deltag i debatten på Avisen.dk's Facebook-side - klik her

Og den betragtning står Hans Engell langt fra ene med. Den politiske analytiker på Jyllands-Posten, Marchen Neel Gjertsen, giver følgende vurdering:

- Finansministerposten er et svært sted at være rigtig populær. Og så har Claus Hjort været centrum for nogle af de største slagsmål i regeringens tid med de øvrige blå partier. Det har været alle mod Claus Hjort, siger hun.

Pensionsklar minister?

Både Marchen Neel Gjertsen og Hans Engell peger på, at Claus Hjorts mange år på den politiske scene også kan være en del af forklaringen på vælgernes manglende tillid.

- Jeg tror såmænd også, at det er en almindelig metaltræthed. At mange oplever, at de har set på Claus Hjort i mange år og hørt ham sige det samme i mange år. Der er kommet noget metaltræthed over ham, siger Hans Engell.

Den observation har allerede nået sladderbørsen på Christiansborg, siger Marchen Neel Gjertsen.

- Der har været sladder om Claus Hjorts fremtid. Om hvorvidt han er træt, slidt eller på vej på pension, og sådan en debat gavner ikke nødvendigvis karakterbogen.

Det har ikke været muligt at få en udtalelse fra Claus Hjort Frederiksen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.