Claus Hjort: Vi gør vores bedste i Finansministeriet

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) forsikrer, at man i Finansministeriets gør sit bedste for at komme med retvisende tal. Udmeldingen kommer, efter at Avisen.dk har dokumenteret et stort fejlskøn fra ministeriet.
Finansministeriet gør skam sit bedste for at udstyre politikere og andre med retvisende tal. Det forsikrer finansminister Claus Hjort Frederiksen (V). 
Finansministeriet gør skam sit bedste for at udstyre politikere og andre med retvisende tal. Det forsikrer finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).  Arkivfoto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix.

Der er ingen grund til at anfægte den måde, som Finansministeriets fagfolk regner vigtige tal ud på. Ministeriet gør sit bedste for at give politikere og andre så retvisende tal som muligt, når der skal træffes beslutninger. 

Det mener finansminister Claus Hjort Frederiksen (V). Forsikringen kommer, efter at Avisen.dk har afdækket, hvordan Finansministeriet har lavet et stort fejlskøn i forhold til kontantydelsen til ledige.

Et fejlskøn som ligger i tråd med andre fejlskøn. Eksempelvis om hvor mange, der ville miste deres dagpenge efter en reform. Og fejlskøn vedrørende udgifterne til udflytning af statslige arbejdspladser fra København. 

Avisen.dk har skriftligt spurgt Claus Hjort Frederiksen, om man kan have tillid til tallene fra ministeriet. Han svarer ikke direkte på spørgsmålet, men skriver: 

- Finansministeriets beregninger søger at give så retvisende et billede af den offentlige økonomi som muligt. Finansministeriet offentliggør regneprincipperne på hjemmesiden.

Der er bred faglig enighed om vurderingerne
Claus Hjort Frederiksen (V), finansminister.

Topministeren gør i øvrigt opmærksom på, at man i ministeriet har ændret sine principper for beregninger, siden man tilbage i 2014 lavede et kritiseret skøn for brugen af kontantydelsen. Claus Hjort Frederiksen henviser i den forbindelse til arbejde i Dagpenge-kommissionen forrige år.

Han skriver:

- Regneprincipperne i forbindelse med ændringer i dagpengesystemet blev senest opdateret i forbindelse med Dagpenge-kommissionens arbejde (...)

- Dagpengekommissionen lagde til grund, at den udviklede model giver et retvisende billede af effekterne på beskæftigelse og den offentlige økonomi. Der er således bred faglig enighed om vurderingerne, skriver Claus Hjort Frederiksen. 

Hele svaret fra Claus Hjort Frederiksen kan læses her.

Regnemodeller til debat 

Avisen.dk's afdækning af ministeriets fejlskøn giver reaktioner på Christiansborg. Blandt andre reagerer SF's finansordfører og tidligere skatteminister, Jonas Dahl. 

Står det til ham, skal Finansministeriet kigge sine regnemodeller grundigt efter i sømmene og foretage ændringer.

- Hvis ikke vi kan få større tillid til Finansministeriets tal, vil vi fremover stå i den situation, når vi diskuterer større politiske reformer, at beslutningerne vil være omgærdet af al for stor usikkerhed, siger Jonas Dahl til Avisen.dk.

Avisen.dk har spurgt Claus Hjort Frederiksen, om han har planer om at få ændret på Finansministeriets regnemodeller. Det svarer ministeren ikke på, men skriver i stedet:

- Finansministeriet ønsker åbenhed om de anvendte regnemetoder og størrelsesordner. Gennem vores hjemmeside og i forbindelse med svar på spørgsmål fra Folketinget fremlægger vi, hvad der er baggrunden for resultaterne af ministeriets beregninger.

Avisen.dk erfarer, at ministeriets regnemodeller kommer under behandling i vismændenes kommende rapport, som offentliggøres i maj. Vismændene har så stor autoritet, at udsagn fra dem kan hverken minister eller ministerium vende det døve øre til. 

Åbenhed, tak

En af landets førende økonomer professor Torben M. Andersen fra Aarhus Universitet mener, at det er vigtigt, at fagfolk kan kigge Finansministeriet i kortene.

- Når Finansministeriet laver forudsigelser er det meget vigtigt, at man gør opmærksom på usikkerheden og på, hvad forudsætningerne for beregningerne er. Begge dele kan ministeriet altid blive bedre til, siger Torben M. Andersen til Avisen.dk.

Han tror ikke på, at ministeriets fagfolk lader deres metoder og modeller diktere af den siddende minister.

- Jeg har indtryk af, at Finansministeriet prøver på at regne på politiske forslag efter bedste evne. Ministeriet bliver holdt i ørerne af blandt andre vismændene. Det ville være katastrofalt for ministeriet, hvis der bliver sat spørgsmålstegn ved sagligheden i dets beregninger, siger Torben M. Andersen. 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.