Claus Hjort under pres for at besøge sosu’er

Fra flere sider inviteres den tidligere V-finansminister til at blive klogere på ældreplejeres faglige stolthed.
Claus Hjort Frederiksen (V) ville få et andet syn på ældreplejen, hvis han kom ud og snakkede med ansatte og ældre, mener både Astrid Krag (S) og FOA-formand Dennis Kristensen.
Claus Hjort Frederiksen (V) ville få et andet syn på ældreplejen, hvis han kom ud og snakkede med ansatte og ældre, mener både Astrid Krag (S) og FOA-formand Dennis Kristensen. Mette Nielsen, Scanpix

Astrid Krag, socialdemokratisk folketingskandidat og partiets ældreordfører, har sendt tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) et tilbud om at tage ham med på plejehjem. Ikke for at sætte ham ud af spillet i valgkampen – tværtimod, ifølge Astrid Krag. Hun vil klæde ham bedre på til at deltage i debatten om ældreplejen.

Claus Hjort Frederiksen beskyldte i live-programmet ’Debatten’på DR 2 torsdag medarbejdere i ældreplejen for at mangle faglig stolthed.

Forventning om at Hjort takker ja

- Jeg sendte ham invitationen som mail i går, men har endnu ikke hørt noget fra ham. Jeg går ud fra, at han overvejer, hvordan det passer ind i hans kalender. For jeg har da en forventning om, at han er interesseret i at tale med de mennesker, han har så kontant en mening om, siger Astrid Krag.

Ældreordføreren har det sidste halve år besøgt en række plejehjem i Danmark lige fra Aalborg til Møn, og hun kan ikke genkende billedet af, at sosu-hjælpere mangler faglig stolthed. Derfor har hun aftalt udflugten med FOA-formanden i Roskilde, Bo Viktor Jensen, som står klar med åbne arme.

- Mine medlemmer er fagligt engagerede og drevet af at sikre en værdig omsorg til vores ældre medborgere. Claus Hjort Frederiksen udtalelser tyder på, at han ikke har styr på hverdagen i ældreplejen, og derfor møder vi gerne op og tager snakken med ham, siger han.

Mulighederne mangler

I forvejen har Claus Hjort Frederiksen fået en opfordring fra forbundet FOA’s formand, Dennis Kristensen, til at komme til en snak om, hvad der skal til, så de ansatte i ældreplejen kan levere noget, som gør både de ældre og de ansatte glade.

- Det er ikke stolthed, der mangler. Det er mulighed for at være stolt, mener FOA-formanden, der ikke mener, at den tidligere V-finansminister kan være sin udtalelse bekendt.

Læs: Dennis Kristensen til Hjort: Du kan ikke være det bekendt!

Dennis Kristensen mener, at Claus Hjort Frederiksen skulle gribe i egen barm og erkende, at han selv er medskyldig i den detailstyring, registrering og det tidstyveri, der har gjort sit indtog i ældreplejen. Den startede, da VK-regeringen indførte tvungen udbud og frit valg i ældreplejen i 2003, påpeger FOA-formanden.

FOA: Nuværende regering heller ikke for god

Men Dennis Kristensen føler heller ingen grund til at dele roser ud til den nuværende regering.

- Man kan ikke beskylde den nuværende regering i at have gjort noget i den andledning. Men heldigvis er der efterhånden nogle kommuner, som er ved at bløde op på det, siger han.

Den kritik af regeringen er Astrid Krag ikke enig i.

- Noget af det første, vi gjorde, var at ophæve udbudstvangen i ældreplejen  så kommunerne ikke længere skulle sende 30 procent af opgaverne i udbud, uanset om det gav mening. Det er jo også kommunerne, som bestemmer graden af detailstyring, og den slækker flere kommuner nu på. Og den ældre-milliard, vi har fået på finansloven, er jo heller ikke kun målrettet den daglige drift, men beregnet til at udvikle ældreplejen. Så økonomisk har vi understøttet en bedre ældrepleje, siger hun.

Avisen.dk har ikke kunnet træffe Claus Hjort Frederiksen for en kommentar og en tilkendegivelse af, hvorvidt han tager imod invitationerne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.