Claus Hjort under beskydning: "Du ryster mig dybt"

Sektorformand for social- og sundhedsmedarbejderne i FOA, Karen Stæhr, er rystet over den tidligere finansministers udmeldinger.
Den tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen er kommet under krydsild.
Den tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen er kommet under krydsild. Foto: SCANPIX arkiv

For rullende kamera sendte den tidligere Venstre-minister Claus Hjort Frederiksen torsdag aften en klar besked afsted til landets hjemmehjælpere: Få jer noget faglig stolthed.

I live-programmet 'Debatten' på DR 2 blev ældrepolitikken drøftet, og i den forbindelse kom Claus Hjort Frederiksen ind på ældresektorens ansattes faglige stolthed - eller rettere, manglen på samme.

- Der er også nødt til at være en faglig stolthed hos medarbejderne, som jeg synes mangler, sagde han.

Kommentaren har bragt ham i modvind. Først kaldte S-politiker Astrid Krag bemærkningen for "valgets mest arrogante udtalelse." Og nu siger sektorformand for social- og sundhedsmedarbejderne i FOA, Karen Stæhr, at hun er "meget vred og rystet" over Hjorths Frederiksens udtalelser.

-  Jeg er dybt chokeret over, at han beklikker social- og sundhedsmedarbejderes faglighed på et så uvidende grundlag, siger Karen Stæhr til bt.

Under tv-debatten nævnte Claus Hjort Frederiksen en nogle måneder gammel sag om en ældre, "der lå død i sit hjem, og personalet satte alligevel mad ind i køleskabet."

Der er formentlig tale om en sag fra Hørsholm Kommune - hvor borgmesteren for øvrigt er konservativ. Her faldt en 74-årig mand om i sit hjem og lå i flere døgn, før han blev fundet. I perioden havde kommunens folk flere gange leveret mad til ham, men ikke tjekket i badeværelset, hvor han lå. Manden døde efterfølgende.

Det var dog ikke sosu'er, der var inde i mandens lejlighed, men derimod såkaldte madchauffører fra Nordsjællands Brandvæsen. Chaufførerne kiggede før i tiden ind til de ældre, når de fik leveret mad. Men i 2010 valgte man at ændre på instruksen, har sn.dk tidligere fortalt.

- I den tragiske sag fra Hørsholm er reglerne for madudbringningen, at chaufførerne først skal reagere, hvis maden står uberørt i tre døgn, siger Karen Stærh til bt.

Det kan også være en sag fra Egedal Kommune, Hjort henviste til. Her overså hjemmeplejen, at en 90-årig mand lå hjælpeløs i to døgn på gulvet. Manden var stadig i live, da han blev fundet, men kom sig aldrig. Han afgik ved døden under sit genoptræningsforløb. Kommunen indskærpede efterfølgende retningslinjerne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.