Claus Elming efter Renée Tofts cyklist-sviner: Bilister skal også vise hensyn!

Der skal være plads til både hyggetempo og motionscyklister på cykelstien, mener tv-værten Claus Elming, der selv er ivrig motionscyklist.
- Jeg synes, jeg tager fint hensyn til dem omkring mig. Samtidig er jeg også selv meget påpasselig, siger Claus Elming.
- Jeg synes, jeg tager fint hensyn til dem omkring mig. Samtidig er jeg også selv meget påpasselig, siger Claus Elming. Foto: Scanpix/arkiv

Renée Toft Simonsen har – et vist stykke af vejen – ret, når hun i en ny klumme i Femina anfører, at mænd på racercykler kører som vanvittige og ikke tager hensyn på cykelstierne.

Det mener tv-værten Claus Elming, der selv flittigt tramper i pedalerne på sin racercykel. Nogle motionscyklister tager ikke nok hensyn og er ikke dygtige nok til at begå sig i trafikken i høj fart – men på den anden side må øvrige cyklister og bilister acceptere, at cykling er en motionsform, der vinder mere og mere frem, siger han til Avisen.dk.

- Jeg synes, jeg tager fint hensyn til dem omkring mig. Samtidig er jeg også selv meget påpasselig, for når man kommer blæsende med omkring 40 i timen, er man nødt til at tænke sig om, når man kører inde i byen, siger Claus Elming og fortsætter:

- Til gengæld synes jeg også, at mange bilister kunne vise mere hensyn. Vi har så travlt i det her land altid. Tag den nu med ro. At der ligger et par motionscyklister, du ikke lige kan komme forbi, og du kommer 30 sekunder senere hjem, ødelægger hverken din dag, dit år eller dit liv, siger Claus Elming, der i øjeblikket er vært i TV 2’s Tour de France-studie.

'Mamiler'

I Femina bruger den aarhusianske psykolog, forfatter og tidligere model Renée Toft Simonsen udtrykket ’mamiler’ (MidAldrende Mænd I Lycra) om motionscyklister. Hun beskriver en situation, hvor hun en stille søndag morgen pludselig har en ’mamil’ bag sig, der ringer løs med sin ringeklokke 200 meter, før han når hende, så han er sikker på, at hun trækker helt ind til siden i angst. ’Mamilerne' har dermed misforstået noget, når de tror, at de har ret til at køre som vanvittige på cykelstien, mener Renée Toft Simonsen.

Men det kan den 47-årige Claus Elming for sit eget vedkommende ikke nikke genkendende til.

- Hvis to cyklister ligger og blokerer cykelstien, råber jeg et ’bagfra’, og når jeg kører forbi dem, siger jeg ’tak’. I stedet for at ligge med hovedet ned over styret og blæse forbi, som om man ejer vejen. De har ligeså meget ret til at være der, som jeg har. Og fordi de cykler i hyggetempo og snakker sammen, gør dem hverken til dårligere eller bedre end mig, siger Claus Elming.

Cykler for at holde mig i form

Han kan heller ikke sætte sig ind i, at ”bøvsede familiefædre” på motionscykler iklædt stram lycra skulle være ”på jagt efter en form for misforstået maskulinitet”, som Renée Toft Simonsen skriver.

- For mig har det intet at gøre med maskulinitet. Jeg er kropsmæssigt ramt af masser af ’fejl 40’, og så er cykling jo genialt. Jeg får det godt, kan holde mig i form og kan passe den smoking, jeg skal have på i ’Vild med dans’, siger Claus Elming, der dog konstaterer:

- Men ja, der er en form for maskulinitet i, hvem der kan køre hurtigst op ad den næste bakke, og hvem er hurtigst på Klampenborg-sprinten. Der er måske nogen, der lever op til det, Renée Toft Simonsen siger, men for langt størstedelen er det bare en fed motionsform, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.