Cimber-sagen: Retten siger god for tynd overenskomst

Fagbevægelsen har lige tabt sag i Arbejdsretten. Dommen giver grønt lys til, at virksomheder via virksomheds-overdragelse kan presse folk ned på lavere løn.
Når man bliver virksomheds-overdraget, er man kun garanteret sine løn- og ansættelsesvilkår i en vis tid derefter. Det stadfæster ny dom fra Arbejdsretten. 
Når man bliver virksomheds-overdraget, er man kun garanteret sine løn- og ansættelsesvilkår i en vis tid derefter. Det stadfæster ny dom fra Arbejdsretten.  Arkivfoto: David Leth Williams/Scanpix.

Fagbevægelsen har lidt et nederlag i Arbejdsretten i en meget principiel sag.

Ifølge en dom fra retten var det helt i orden, at SAS uden videre flyttede ansatte fra en 'fed' overenskomst hos SAS til senere at kunne havne på en 'tynd' overenskomst hos Cimber. 

Tilbage i 2014 var flyselskabet Cimber stærkt nødlidende. Men SAS trådte til og købte flyselskabet. I den forbindelse besluttede SAS i foråret 2015 at lave en såkaldt virksomheds-overdragelse af fly og 147 kabineansatte til Cimber. 

Overdragelsen førte til strejker og en masse uro hos både Cimber og SAS. I samme forbindelse blev Cimber og SAS indklaget af fagforeningen CAU (Cabin Attendants Union), der repræsenterer 1.100 kabineansatte i SAS, til Arbejdsretten. 

Men nu har Arbejdsretten netop afgjort, at Cimber juridisk set ikke var forpligtet til i ubegrænset tid at videreføre løn- og arbejdsvilkår for de stewardesser, som blev virksomheds-overdraget. 

Efter strejker og uro for et år siden, blev der lavet en aftale om, at de 147 virksomheds-overdragede kabineansatte fortsatte på deres SAS-overenskomst. Og at de ville stå først for, når SAS skulle bruge stewardesser og stewarder igen. Aftalen har betydet, at alle 147 efter kort tid hos Cimber nu er tilbage hos SAS, oplyser CAU. 

Men selv om ingen kabine-ansatte har lidt økonomisk skade, så har dommen principiel betydning. For den stiller SAS og alle andre virksomheder juridisk set stærkt, når de vil have flyttet folk fra 'fede' overenskomster og over på 'tyndere' overenskomster i datter-selskaber eller opkøbte virksomheder. 

Læs dommen her. 

Læs hovedorganisationens FTF's udlægning af sagen her

Cimber-sagen kort

SAS opkøbte det nødlidende flyselskab Cimber i december 2014, Angiveligt for at de korte, regionale ruter kunne betjenes i regi af dette selskab.

De 147 kabineansatte, som blev overflyttet fra SAS til Cimber ved opkøbet, var på det tidspunkt ansat under en overenskomst med SAS.

Da Cimber frasagde sig overenskomsten kunne de se frem til at blive overført til Cimbers ringere overenskomst fra 2017.

Denne overenskomst havde blandt andet længere arbejdstid, kortere ferie og lavere slutløn. Frustrationerne i den forbindelse førte blandt andet til, at de kabineansatte nedlagde arbejdet i marts 2015.

Kilder: Dom fra Arbejdsretten og FTF.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.