Cigaretter sælges ulovligt til skolebørn

Mindreårige kan ifølge loven ikke købe tobak, men virkeligheden ser dog noget anderledes ud.
Undersøgelser viser, ifølge Kræftens Bekæmpelse, at der er flere, som starter med at ryge, hvis de har muligheden for at købe cigaretter i enkeltstyk eller i mindre pakker. Arkivfoto.
Undersøgelser viser, ifølge Kræftens Bekæmpelse, at der er flere, som starter med at ryge, hvis de har muligheden for at købe cigaretter i enkeltstyk eller i mindre pakker. Arkivfoto. Foto: YDE THOMAS/Polfoto

Siden den 1. september 2008 har det ikke været muligt for personer under 18 år at købe tobak. Ikke i teorien i hvert fald. Virkeligheden ser dog noget anderledes askegrå ud.

Metroxpress har besøgt stribevis af københavnske kiosker på Nørrebro, Vesterbro og i City, hvor man helt ukritisk sælger cigaretter til skolebørn helt ned til 13-14-årsalderen. Både i pakker a 20 og enkeltvis.

- Jeg har aldrig fået et nej, når jeg ville købe en cigaret. Lige meget om det var en pakke eller bare én smøg. Og det er i kiosker over hele byen, siger 14-årige Felix til metroxpress, der går i 8. klasse på Det frie gymnasium på Nørrebro.

På N. Zahles Gymnasieskole i City bliver tendensen bekræftet. Flere elever - alle sammen under 18 år og altså ulovlige at sælge tobak til - understreger over for metroxpress, hvor let det er at købe cigaretter enkeltvis i kioskerne.

17-årige Emma, der går i 1.g, er glad for det. Hun mener, at enkeltsalget af cigaretter er med til at holde hendes cigaretforbrug nede. Et udsagn, som Kræftens Bekæmpelse dog ikke giver meget for:

- Undersøgelser viser, at der er flere, som starter med at ryge, hvis de har muligheden for at købe cigaretter i enkeltstyk eller i mindre pakker, fortæller projektchefen for Børn, Unge og Rygning i Kræftens Bekæmpelse, Per Kim Nielsen.

Han er forfærdet over nyheden om, hvor let det er for unge at skaffe sig cigaretter.

- Jeg var udmærket klar over, at lovgivningen på dette punkt ikke overholdes, men at det er så systematisk, det ryster mig. Og jeg håber virkelig, at det bliver grebet ind over for det her, siger Per Kim Nielsen.

Han foreslår, at man begrænser antallet af salgssteder og gør det licenspligtigt at sælge tobak.

- På den måde bliver det lettere for myndighederne at kontrollere," understreger han.

Tre kroner koster en cigaret i løssalg i kioskerne. Det svarer til 60 kroner for en pakke, der normalt koster 43 kroner.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.