CIA: Afhøringsmetoder hindrede terror

USA's efterretningstjeneste lægger sig ikke fladt ned efter senatsrapport. Metoderne virkede, siger CIA-chef.
Formanden for det amerikanske Senats Efterretningsudvalg, Dianne Feinstein, fremlægger udvalgets rapport om CIA's afhøringsmetoder.
Formanden for det amerikanske Senats Efterretningsudvalg, Dianne Feinstein, fremlægger udvalgets rapport om CIA's afhøringsmetoder. Foto: AP/AP

Direktøren for efterretningstjenesten CIA i USA fastholder, at tjenestens agenters brug af brutale afhøringsteknikker mod terrormistænkte fra al Qaeda har hindret angreb.

Hans udtalelser kommer samtidig med, at Senatets Efterretningsudvalg i kongressen i Washington DC fremlægger en rapport, der er meget kritisk over for CIA's afhøringsmetoder fra 2001, da USA blev ramt af det store terrorangreb den 11. september, og i årene umiddelbart efter.

- De producerede efterretninger, der bidrog til at forpurre angrebsplaner, fange terrorister og redde liv, siger CIA's direktør, John Brennan.

Senatets rapport siger derimod, at afhøringsmetoderne stort set ikke bidrog til at fremskaffe brugbare efterretninger.

CIA-chefen erkender også, at programmet ikke var perfekt.

- Som det står i CIA's svar på undersøgelsen, så erkender vi, at tilbageholdelse- og afhøringsprogrammet ikke var perfekt, og at CIA begik fejl, siger Brennan i en erklæring.

- Ved at gennemføre programmet, levede vi ikke altid op til de høje standarder, vi satte for os selv, og som det amerikanske folk forventer af os, siger han videre.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.